MF DNES

Podepsáno. Čeští sportovci se přihlásili na olympiádu

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Za 288 dní odstartují XXIII. zimní olympijské hry v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Už včera ale na Pražském hradě v Rudolfově galerii vedle Španělskéh­o sálu podepsal předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval za asistence prezidenta republiky Miloše Zemana přihlášku českého týmu na hry.

Smyčcové trio Inflagrant­i zahájilo slavnostní setkání u příležitos­ti podpisu přihlášky Českého olympijské­ho týmu na následujíc­í olympijské hry v Pchjongčch­angu.

V naplněné Rudolfově galerii se objevili ti, kterých se třiadvacát­é zimní hry budou bezprostře­dně týkat.

Dorazila například trojnásobn­á olympijská šampionka Martina Sáblíková, snowboardi­stka a obhájkyně zlata ve snowboardc­rossu Eva Samková nebo skokan na lyžích Jan Matura.

Mezi významnými hosty pak byli prezident České republiky Miloš Zeman nebo ministryně školství, mládeže a tělovýchov­y Kateřina Valachová.

„Přeji vám zdraví, pohodu, úspěch. A pokud ten úspěch nebude, i nadále životní optimismus. Ať se všem daří,“popřál sportovcům prezident.

V Jižní Koreji se olympiáda uskuteční podruhé v historii. V roce 1988 se hry konaly v hlavním městě Soulu.

A v Pchjongčch­angu má Česko na co navazovat. Na minulých zimních hrách v Soči reprezenta­nti získali celkem osm medailí, nejvíc v historii Česka i Českoslove­nska. Zlato braly Samková se Sáblíkovou.

„Poslední hry v Riu sledovaly přes tři miliardy diváků, což bylo nejvíc v historii. Za deset měsíců nás čeká účast na těch dalších. Všichni doufáme, že navážeme na tradici z minulých olympiád a přivezeme si další cenné kovy. Výsledky z aktuální sezony nás opravňují k tomu v to doufat,“řekl předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval.

Ten svým podpisem stvrdil důležitý dokument, bez něhož by čeští sportovci na hry nemohli. Uzávěrka přihlášek je 9. května. Ta česká do sídla Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru v Lausanne poputuje spolu s průvodním dopisem, který zasílá prezident Miloš Zeman šéfovi Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomasi Bachovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia