MF DNES

Průvodce listovou zeleninou

Rychle rostou, a tak mají velmi krátkou vegetační dobu. Na poměrně malé ploše dávají dobrou sklizeň. Jsou křehké, chutné a obsahují mnoho vitaminů a minerálníc­h látek. K jejich pěstování je důležitá pravidelná zálivka a dostatek živin.

- text Lucie Martínková foto Semo, Moravoseed a Nohel Garden lucie.martinkova@mfdnes.cz

Do velké rodiny listových zelenin patří rostliny z několika čeledí. Velká skupina tvořená saláty a endívií je z čeledi hvězdnicov­itých, z čeledi merlíkovit­ých je špenát a mangold, pekingské zelí a hořčice patří do brukvovitý­ch. A jsou tu i další druhy – polníček, čekanka, šťovík či málo známé druhy asijské zeleniny.

Všechny mají společnou vlastnost, a to krátkou vegetační dobu, protože netvoří plody ani semena. Naopak tento jev, způsobený většinou prodlužují­cím se dnem (tzv. vybíhání do květu), je u nich zcela nežádoucí. Jsou na něj náchylné především saláty a špenát, ale díky šlechtění už exitují tzv. odrůdy pro celoroční pěstování, u kterých k vybíhání nedochází.

Listovou zeleninu pěstujte na lehčí hlinitopís­čité půdě a dbejte na to, aby byla dostatečně vyhnojená, protože rostliny mají jen slabý kořenový systém a pro zdravý růst potřebují ,nasát‘ dostatek živin rychle (vegetační doba je jen kolem dvou měsíců). Zálivka musí být mírná, ale pravidelná. Vodu kropte na půdu, nikoli do listových růžic. Při výsadbě vždy dodržujte spon předepsaný na sáčku s osivy – rostliny budou mít dostatek prostoru a omezíte tak šíření houbových chorob.

 ??  ?? Panter
Panter
 ??  ?? Larsen
Larsen
 ??  ?? Tarzan
Tarzan
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia