MF DNES

Tradiční byt s příchutí Skandinávi­e K

Když milujete čistotu severského designu a blogujete o životním stylu a cestování, musí se to na vašem bydlení projevit. V bytě Patrika a Michaela se suvenýry z cest stávají součástí interiérov­ého designu.

- text Karolína Hornová foto Martin Faltejsek

dyž Patrik s Michaelem před třemi lety hledali byt, měli jasnou představu: prvorepubl­ikový dům s vysokými stropy, dřevěnými podlahami, ideálně se špaletovým­i okny a skvělou dostupnost­í centra. Našli ho na Vinohradec­h a nechali jeho přirozenou krásu vyniknout střízlivým zařízením inspirovan­ým severským minimalism­em a cestami do zahraničí.

Michael pochází z Karviné, ale v Praze žije už jedenáct let. Jak sám říká, přivedla ho sem práce a touha žít ve velkoměstě. „Na Praze miluji ten jedinečný genius loci, který je dán hlavně její dlouhou minulostí a širším historický­m centrem,“dodává. Jeho přítel Patrik pochází z východního Slovenska, a i když se do svého rodiště rád vrací, na Prahu také nedá dopustit: „I přes to, že nežiji v zemi, kde jsem se narodil, cítím se tady jako doma,“říká.

ŽIVOT V KAVÁRENSKÉ ČTVRTI

Společnou vášní Patrika a Michaela jsou procházky po historické Praze, posezení ve stylových kavárnách a nákupy na trzích. Lokalita pod Žižkovskou věží pro ně tedy byla jasnou volbou. Ze svého bytu to mají kousek do víru velkoměsta, jejich čtvrť ale zároveň nabízí i spoustu klidu na relaxaci. „Jsme rádi v centru dění, ale zároveň jsme vděčni i za klid, který tady panuje. Nenecháme si ujít farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, máme tu oblíbené Antonínovo pekařství, vinárnu a francouzsk­ou pekárnu. V celém širším okolí za poslední roky otevřela spousta malých hezkých kaváren, až je občas těžké si vybrat. Skvělá je i pěší dostupnost zeleně a několika parků. V létě

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia