MF DNES

Efektivní práce z domova

Možnost pracovat z domova dává člověku jistou svobodu, ale zároveň klade nároky na pracovní prostředí. Jak si zařídit domácí kancelář, abyste se v ní cítili dobře a úkoly vám šly od ruky?

-

Při volbě malby v místnosti ideálně vyberte barvu, kterou máte rádi, ale vhodné jsou zároveň barvy, které podporují invenci a kreativitu, tedy fialová, žlutá a oranžová, v malém množství prospívá červená.

Samozřejmo­stí je kvalitní pracovní židle a stůl správné výšky, který poskytuje dostatečné místo na nohy. Nestavte stůl a židli tak, abyste seděli zády ke dveřím. Většině lidí není příjemné, když nevidí, jestli někdo nevchází do místnosti.

Stůl se židlí by neměly stát ani přímo proti zdi – takový ,výhled‘ vám při práci nepomůže. Když nemáte jinou možnost, alespoň zeď ozdobte obrazem, plakátem, samolepkou nebo tabulí.

Stůl a židli postavte poblíž okna, do světlejší části místnosti. Lepší než lampička je denní světlo, kromě toho se v tmavém koutě budete cítit stísněně.

Lampička ale nesmí chybět pro večerní pobyt v pracovně – práce při ní je mnohem příjemnějš­í než při centrálním světle. Měla by svítit stejnou nebo podobnou intenzitou jako obrazovka počítače, oči potom tolik netrpí.

Je-li součástí pracovny křeslo nebo gauč, umístěte je tak, abyste na ně neviděli, jinak vás to bude svádět k lenošení.

Do blízkosti stolu si dejte tabuli, na niž si budete psát poznámky, které potřebujet­e mít stále na očích.

Každá domácí kancelář potřebuje pořádek. Vše, co nepoužívát­e denně, ukliďte do skříněk, zásuvek či boxů. Na pracovním stole by mělo být jen to, co nutně potřebujet­e. Minimalist­ické zařízení zajistí, že se budete snáze soustředit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia