MF DNES

Na půdě občas leží cenné skvosty

Ve Francii se po 150 letech na půdě objevil obraz od Caravaggia. Poklady nacházejí doma i Češi.

- TEXT: MICHAL ŠŤASTNÝ

Prach, staré hadry nebo vetchá paměť majitelů stojí někdy za tím, že unikátní dílo některého umělce na dlouhou dobu zmizí. Prostě se ztratí na půdě, ve sklepě nebo prostě tam, kde je kdosi odložil, aniž by si uvědomoval jejich cenu. Jindy jsou důvody uschování výtvarného díla prozaické.

„Většinou je to způsobené buďto obdobím války, komunistic­kým režimem nebo i z jiných důvodů,“vysvětluje Tereza Donné z aukční síně Kodl. V každé aukci se podle ní objeví alespoň jeden takový nalezený – často nesmírně cenný – kus.

A když se podobné dílo třeba i po desetiletí­ch či staletích najde, jeho cenu to šroubuje nahoru. „Dražitelé se na tyto věci dívají dobře, pokud je ta věc zajímavá, a i když je neznámá, dokáže udělat rekordní cenu,“říká Tomáš Hejtmánek, majitel stejnojmen­né aukční síně. Naposledy toho byl svědkem v prosinci na netradiční večerní aukci, kterou pořádal. „Měli jsme tam Slavíčka, který byl uschovaný sedmdesát let někde ve skříni. Když se objevil na ‚světle‘, ukázalo se, že tento obraz hodnotu má, i přestože je veřejnosti neznámý,“popisuje.

Příkladem může být loňský rok. To odborníci potvrdili, že obraz Judita a Holofernes, který se náhodně objevil na půdě u Toulouse, je pravý a namaloval ho Caravaggio. Odhad ceny je 3,2 miliardy korun.

Ovšem pro laika může být těžké až nemožné nejen určit cenu takového nálezu, ale také jeho pravost. V Dorotheu pro podobné případy funguje zvláštní poradna. „Nedávno se mi tam dostal do rukou strašně zaprášený obraz, který musel ležet dlouhá léta doslova někde na půdě. Majitelé se na nás obrátili s přáním přibližnéh­o ocenění obrazu, který byl podle nich nepodepsan­ý a o jeho minulosti ani autorovi nic nevěděli. Navzdory letité vrstvě prachu bylo patrné, že se jedná o kvalitní práci,“popisuje umělecký expert Dorothea Michal Šimek. „Na první máznutí palcem do prachu se objevil autentický podpis a z obrazu se vyklubala krajinka jednoho z žáků Julia Mařáka s cenou v řádu mnoha desítek tisíc korun,“dodává. I na tento obraz si sběratelé mohou brousit zuby. „Bude krášlit naši zářijovou aukci, kde bude po odborném vyčištění vypadat úplně jinak a kde jistě potěší nemálo sběratelů,“slibuje Šimek.

 ?? FOTO: ADOLF HORSINKA, MAFRA ?? NÁLEZ V ROCE 2015 KOUPILO MUZEUM NOVOJIČÍNS­KA OBRAZ JIČÍNSKÉHO PODNIKATEL­E AUGUSTA HÜCKELA. DO TÉ DOBY NEZNÁMÁ MALBA Z ROKU 1914 SE NAŠLA V RAKOUSKÉM STAROŽITNI­CTVÍ.
FOTO: ADOLF HORSINKA, MAFRA NÁLEZ V ROCE 2015 KOUPILO MUZEUM NOVOJIČÍNS­KA OBRAZ JIČÍNSKÉHO PODNIKATEL­E AUGUSTA HÜCKELA. DO TÉ DOBY NEZNÁMÁ MALBA Z ROKU 1914 SE NAŠLA V RAKOUSKÉM STAROŽITNI­CTVÍ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia