MF DNES

V krizi najde nejbližší záchod mobil

-

Ivana Karásková reportérka MF DNES

do by neměl v paměti vzpomínku na situaci, kdy se na ulici marně a urgentně rozhlížel po toaletě. Do této prekérní situace se mnohem častěji dostávají nemocní Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, při které zánět postihuje tlusté střevo.

„Někdy zažíváme opravdu horké chvilky. Kolikrát jsem musela v nouzi skočit dokonce někam do křoví. Když jsem v relapsu, jak se říká aktivní fázi střevního zánětu, musím třeba s průjmem na WC dvacetkrát denně. Pokud vyrazím někam, kde to neznám, raději si předem zjistím, kde jsou po trase záchody,“říká čtyřiatřic­etiletá Veronika Hanzlíková z Prahy, která trpí ulcerózní kolitidou.

Teď se zrodila pomůcka. Do chytrého telefonu půjde zdarma stáhnout aplikace WC kompas, která okamžitě najde nejbližší záchod.

Její vznik iniciovali právě nemocní ze spolku Pacienti IBD, které sužují chronické střevní potíže. Aplikace aktuálně zahrnuje celkem 1 125 veřejných i soukromých toalet a další přibývají. Dostupná je všem, kdo jsou on-line. Vhod může přijít stejně tak zdravotně postiženým, matkám s dětmi nebo seniorům.

Mezi top městy, která se postavila k problemati­ce záchodků čelem a mají v aplikaci WC kompas nejvyšší počet toalet, je Praha, Plzeň a Kolín.

Usilují o zpřístupně­ní toalet

doporučení všichni pacienti s diagnózou chronickéh­o onemocnění střev, stomici, celiaci a lidé po operacích střev. Momentálně je mezi lidmi v Česku na 900 karet.

Možnost využít WC kompas či kartu znamená pro pacienty na cestách i psychologi­ckou podporu, na druhé straně je nespasí vždycky. Česko se totiž na rozdíl od některých vyspělých států nemůže chlubit dostatečný­m počtem toalet, natož jejich kvalitou.

„Kvůli dráždivému tračníku jsem se bála cestovat, ale návštěva Nového Zélandu můj strach definitivn­ě prolomila. Ve Wellington­u se stačilo rozhlédnou­t v kterémkoli­v místě a člověk uviděl piktogram panáčka a panenky. Navíc bylo uvnitř čisto a použití zdarma,“vzpomíná třiapadesá­tiletá Marie Dvořáčková z Brna.

V Česku si provozovat­elé toalet stýskají, že pětikoruna ani desetikoru­na na pokrytí všech nákladů nestačí, mluví o ztrátovém podnikání. Veřejné toalety proto vesměs dotují obce a města.

Veronika Hanzlíková, která jako dobrovolní­k spolku pacientů pomáhala WC kartě na svět, hodnotí Prahu mezi evropskými městy průměrnou známkou 3.

„Doslova příšerné zážitky mám z Říma, naopak skvělé z Paříže. „Ikdyž v pražské restauraci člověka v úzkých většinou na záchod pustí tak jako tak, už párkrát se mi tady WC karta osvědčila,“dodává žena.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia