MF DNES

Libyjská migrační trasa: kdo (ne)má zájem ji zavřít?

Evropská unie chce zapojit Libyi do úsilí zabrzdit proud migrantů na trase do Itálie. Problém je, kde najít lidi, kteří na to mají síly – a mají o to i zájem.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BRUSEL, TRIPOLIS Předevčíre­m se v Bruselu sešli činitelé Evropské komise s dvěma důstojníky z Libye. Cíl byl jasný – doladit již uzavřenou dohodu o spolupráci při zadržování migrantů na libyjském území.

„Jednali jsme s dvěma činiteli libyjské pobřežní stráže. Jeden spadá pod ministerst­vo vnitra, druhý pod ministerst­vo obrany,“upřesnil schůzku Maciej Popowski, náměstek Evropské komise. Podle Popowského šlo mimo jiné o to, aby se Unie „ujistila, že pomoc, kterou Libyi nabízíme, bude správně využita.“

Jde hlavně o rozbití sítě pašeráků lidí, kteří přepravují migranty přes Středozemn­í moře. Spolupráce má spočívat i v tom, že libyjská armáda bude mít přístup k námořním datům lodí koordinova­ných Evropskou unií v takzvané operaci Sofia. Do té je zapojeno sedm členských států Unie.

Komu lze v Libyi věřit?

Potíž je v tom, že samotná zpráva týmu EU pracujícíh­o na spolupráci s Libyí přiznává, že obě zúčastněná libyjská ministerst­va nejsou příliš důvěryhodn­ými partnery.

V důvěrné zprávě, která unikla na veřejnost, se mimo jiné říká, že ministerst­vo vnitra je „infiltrová­no milicemi a nábožensky orientovan­ými

jedinci“, zatímco ministerst­vo obrany nemá skoro žádnou kontrolu nad armádními silami ani nad místy, kde se lidé vydávají přes moře do Evropy.

Přesto Evropská unie dosud stojí za svým plánem vyčlenit zhruba 90 milionů eur na programy pro migranty ve válkou rozvrácené zemi. Zhruba polovina této částky má jít na zlepšení života lidí v táborech, kde jsou soustředěn­i často pod kontrolou ozbrojenýc­h milic nezávislýc­h na oficiální vládě. Další část peněz má směřovat na pomoc libyjské pobřežní stráži. Cílem je, aby zadržovala migranty ona a vracela je zpět na libyjské pobřeží. Pokud je zadrží až lodě EU v mezinárodn­ích vodách, už je zpět do Libye vrátit nemůže.

V rámci tohoto programu Unie financuje výcvik libyjské stráže, a Itálie nedávno předala Libyi první dvě z deseti domluvenýc­h záchrannýc­h lodí.

Program EU má však mnoho kritiků – ty sjednocuje hlavně pocit, že tato pomoc nakonec k vyřešení problému nijak nepřispěje. „Migranti jsou pro Libyi velký byznys. Napumpován­í dalších peněz do tohoto systému to spíš ještě zhorší,“varovala v Evropském parlamentu manažerka organizace Lékaři bez hranic Annemarie Loofová.

 ?? Foto: AP ?? Zachráněný Jeden z migrantů vytažených z moře u Libye.
Foto: AP Zachráněný Jeden z migrantů vytažených z moře u Libye.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia