MF DNES

Jaké to je, vidět vlastní rodiče na ulici, odhaluje Skleněný zámek

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Působí jako román, přesto jsou to hlavně memoáry. Skleněný zámek spisovatel­ky Jeannette Wallsové dokazuje, že žádná rodina není normální. U některých to však platí ještě o trochu víc.

Rodiče autorky se při výchově svých čtyř dětí striktně drželi pravidla, co tě nezabije, to tě posílí. Wallsová se tak často jako malá musela společně se svými sourozenci postarat o to, aby měla co jíst či pít. Ačkoliv její otec Rex oplýval velkým charizmate­m a spoustou originální­ch nápadů, jeho problém s alkoholem jej vždy vrátil zpátky do starých kolejí nezaplacen­ých účtů a neustálého stěhování. Matka, vzdělaná malířka a spisovatel­ka, naopak přirozeně zastávala názor, že život musí být vzrušující, tudíž nemůže být všední. Teplé jídlo, pohodlná postel a stálé zaměstnání jí byly proti gustu. I přes lehce znevýhodně­nou výchozí situaci se však všem dětem nakonec povedlo odejít do New Yorku, kde začaly nový, úspěšný život.

Vyber si svou hvězdu

V průběhu celé knihy čtenář osciluje mezi dvěma póly. Ten jeden sestává z prostého lidského soucitu a pudu, že o děti musí být dobře postaráno. Ten druhý pak tvoří touha člověka po dobrodružs­tví, objevování nového. Ano, je originální, že se tatínek rozhodne dát svým dětem k Vánocům jakoukoliv hvězdu na noční obloze, na kterou si ukáží, jenže nebyla by plyšová hračka nebo nové kolo nakonec lepší? To jsou jen konvence, řekla by zajisté autorčina matka. Snad nejsilnějš­í moment celého příběhu Wallsová předkládá hned na začátku, kdy projíždí po New Yorku taxíkem, dívá se z okna a přemýšlí, jestli není příliš slavnostně oblečená. Vtom spatří na chodníku svou matku, jak se hrabe v koši. Ženu, která se rozhodla dobrovolně žít na ulici světové metropole. Jak byste se asi cítili vy, obrací se autorka ke čtenáři s otázkou, kterou mu v životě asi nikdo nepoložil.

Životní příběh Wallsové brzy zamíří i na filmová plátna. Ve stejnojmen­ném filmu si zahraje Woody Harrelson, Naomi Wattsová nebo Brie Larsonová. Režie se ujme Destin Daniel Cretton.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia