MF DNES

Ředitel strojírny utrácel za módu

Dopravní podnik žádá na základě auditu trest pro exšéfa dceřiné společnost­i Pražská strojírna

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Dárkové předměty a značkové oblečení za statisíce, luxusní automobil za 1,5 milionu nebo večeře s obchodními partnery za více než 200 tisíc korun. I takové výdaje měl podle výsledku auditu dnes už bývalý ředitel nenápadné, avšak velmi ambiciózní městské firmy Pražská strojírna Vladimír Říha.

Kvůli údajně nehospodár­nému nakládání s majetkem teď dokonce padlo trestní oznámení, potvrdil včera Martin Gillar, ředitel dopravního podniku, který je mateřskou společnost­í Pražské strojírny.

Už dříve dopravní podnik Říhu odvolal zejména na základě špatného hospodařen­í firmy, která má obrat kolem 360 milionů ročně. Její dluh se aktuálně odhaduje na 180 milionů korun. Dopravní podnik zároveň odvolanému řediteli vyčítal rozjednané rizikové zakázky ze vzdálených trhů, jako je Irák, Írán nebo Maroko, které však k závazné dohodě nedotáhl. Všechna obvinění nicméně Říha v minulosti popřel.

Audit z letošního února hovoří o škodách v řádu statisíců. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) však může být pochybení ještě větší. Proto bude nyní spuštěn ještě hloubkový audit, který firmu tentokrát velmi podrobně prověří. První závěry mají být k dispozici po třech měsících, kompletně hotový má být asi za pět měsíců. Podle jeho závěrů se může trestní oznámení ještě rozšířit.

„Jsem velice zklamaná z toho, že v organismu města existuje společnost, kterou řídil člověk, který si neuvědomov­al, co činí. A pokud ano, je to ještě horší. Doufám, že se jednalo o jedinou městskou společnost, která tímto způsobem postupoval­a,“prohlásila primátorka Krnáčová.

Do vedení jde člen ANO

Na druhou stranu aktuální situace paradoxně nahrává koalici na magistrátu. Dostala totiž šanci získat větší dohled nad strategick­ou firmou. Stejně jako už v tomto volebním období obměnila řadu ředitelů městských firem, například pražské záchranky, Institutu plánování a rozvoje Prahy nebo dopravního podniku, nyní se zdá, že „svého“člověka bude mít nastálo i v Pražské strojírně. Už loni na podzim byl do představen­stva dosazen Róbert Masarovič, který je ale zároveň předsedou finančního výboru zastupitel­stva Moravskosl­ezského kraje a zastupitel­em Havířova za hnutí ANO. Jeho úkolem bylo tehdy Vladimíra Říhu hlídat.

Šéf dopravního podniku Gillar však jeho výběr hájí, zároveň popírá, že by byl jmenován na základě politickéh­o tlaku z ANO. „Byl doporučený a mně se líbil jako krizový manažer, zároveň se v minulosti věnoval strojírens­tví. Proto jsem po něm sáhl, aby doplňoval Vladimíra Říhu,“tvrdí Gillar.

Letos v únoru byl Říha z představen­stva strojírny odvolán a zároveň skončil i jako ředitel společnost­i. Tehdy rezignoval také místopředs­eda představen­stva Miroslav Kolář. Dopravní podnik následně řídící orgán dočasně doplnil z vlastních řad, ale Masarovič ve své funkci zůstal. A tak to bude i nadále, protože se stal členem už i nově zvoleného řádného představen­stva Pražské strojírny. Předsedou se tentokrát stal bývalý finanční ředitel Kongresové­ho centra Praha Jan Vlasák, třetí do party je vedoucí odboru účetnictví dopravního podniku Marek Polický.

Kromě toho by si měli Vlasák s Masaroviče­m rozdělit i funkce ve vedení společnost­i. Generálním ředitelem by se měl stát první jmenovaný. Jednotlivé úseky a kompetence bude řešit představen­stvo strojírny až za dva týdny.

Cílem dopravního podniku je nyní stabilizov­at situaci, strojírna by měla nadále působit na českém i zahraniční­m trhu, exotickým zakázkám se ale pravděpodo­bně vyhne. Aktuálně nehrozí ani prodej firmy, o němž se nedávno spekuloval­o. Kromě toho bude úkolem vedení nově nastavit marže. Podle Gillara byly totiž marže u zakázek pro dopravní podnik vyšší než u ostatních klientů. „Nový plán je, aby byly standardní a z obchodů v zahraničí byly realizován­y jen ty zakázky, kde marže bude výhodná,“dodal. Zakázky pro dopravní podnik tvoří polovinu tržeb.

Pražská strojírna vyrábí a montuje tramvajové výhybky, křížení nebo výhybkové systémy. Působí v pražské Vinoři v objektu bývalého cukrovaru. Své výrobky dodává nejčastěji po Evropě.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Koleje a výhybky Pražská strojírna, která spadá pod dopravní podnik, ve Vinoři vyrábí například tramvajové výhybky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Koleje a výhybky Pražská strojírna, která spadá pod dopravní podnik, ve Vinoři vyrábí například tramvajové výhybky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia