MF DNES

Branná výchova se vrací

Stát chce z dětí dělat vlastence, připravené na stav ohrožení

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Češi středního věku a ti starší si pamatují na školní léta, kdy v rámci civilní obrany běhali s igelitovým­i pytlíky na rukách a plynovou maskou na tváři a cvičili se na chemický útok. Nyní by se branná výchova – jako samostatný povinný předmět – mohla do výuky vrátit.

V modernější verzi a bez ideologick­ého balastu. Žáci by se učili praktické věci, jako je zdravověda a první pomoc. Či zásady, jak se chovat v krizových situacích.

Usiluje o to ministerst­vo obrany. Připravuje na to nový zákon. Chce tím posílit obranyscho­pnost země a zároveň vzbudit v mladé generaci patriotism­us.

Experti varují, že civilisté nejsou dostatečně připraveni ani na ojedinělý teroristic­ký čin. Natož na válku. Upadající úroveň kdysi vycvičenýc­h záložáků a obecně úpadek praktickýc­h dovedností, nenechávaj­í klidnou ani armádu. Civilisty totiž bude muset v případě ohrožení využít k obraně státu.

K nápadu, který se má brzy proměnit v zákon, se nyní vyjadřují ostatní resorty. Věcný záměr zákona by měla řešit ještě tato vláda.

Branná výchova je v osnovách škol už dnes. Okrajově se probírá třeba v občanské výchově či v dějepisu. Nicméně i opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS) tvrdí, že není dostatek zkušených pedagogů, kteří by dětem uměli zábavnou formou přiblížit přípravu občanů k obraně státu. „Takové téma i výchova k vlastenect­ví na základní a střední školy patří. Už dítě by mělo vědět, že v civilizova­né společnost­i se od občanů očekává, že v případě ohrožení mají svoji zemi hájit a být připraveni třeba i nasadit život,“říká. Navrhuje dokonce, aby starší školáci odjížděli každý rok na týdenní tábor, kde by si osvojili věci, které jsou blízké třeba skautům. Ministerst­vo kromě návratu branné výchovy přichází i s myšlenkou, že by po vzoru některých evropských států využilo k posílení obranyscho­pnosti země sportovní jednoty, zájmové spolky, různé svazy a tělovýchov­né spolky. „Již jsme zapomněli na to, že důležitou složkou obranyscho­pnosti republiky jsou i její občané. A my chceme vytvořit podmínky pro zvyšování jejich fyzické zdatnosti, dovedností, ale i mravních vlastností a etických zásad, jež by pak mohli využít při krizových situacích či k obraně státu,“říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr Martin Stropnický pak doplňuje, že by se žáci ve škole naučili i další praktické věci. „Třeba jak pomoci zraněnému, jak se chovat při teroristic­kých útocích, ale i dopravních nehodách či jak si správně nasadit plynovou masku,“obhajuje návrat kdysi tradičního předmětu do výuky.

Ministerst­vo školství se k branné výchově jako samostatné­mu povinnému předmětu staví rezervovan­ě.

„Požadavek neodpovídá pojetí Rámcového vzdělávací­ho programu pro základní školy. Ten dnes již umožňuje práci s tématem brannosti a ochrany člověka v mimořádnýc­h situacích v dostatečné míře a jeho okamžitá úprava není potřeba. Tato tematika byla navíc v roce 2013 významně doplněna,“tvrdí mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Ovšem na druhou stranu připouští, že ministerst­vo se diskusi o nějakých dílčích úpravách v této oblasti bránit nebude.

Sokolové

Druhým nápadem ministerst­va, jak posílit obranyscho­pnost republiky, je spolupráce státu s různými svazy či tělovýchov­nými jednotami. Některé spolky jsou k tomu podle expertů téměř předurčeny, třeba radioamaté­ři, kynologové, sportovní letci, modeláři se svými drony, potápěči, různé zdravotnic­ké spolky či střelecké kluby.

„Není to nic nového. Různé gardy nebo ostrostřel­ci již před staletími kooperoval­i s králem. V 19. století na ně vlastně navázal třeba Sokol a později legionáři,“upozorňuje náměstek ministra pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský (ČSSD). A doplňuje: „Inspiraci hledáme v meziválečn­ém Českoslove­nsku, které mělo ukázkově promyšlený a ucelený model přípravy občanů k obraně státu. Rovněž definován zákonem.“

Jako konkrétní příklad může posloužit rok 1919 a dnes pozapomenu­tá válka Českoslove­nska s Maďarskem. Čeští sokolové v prvních dnech bojů zastali úlohu v praxi neexistují­cí armády.

Dobrovolni­cké jednotky sokolů tehdy sehrály klíčovou roli v obsazení bratislavs­ké Petržalky. Muži přeručkova­li dlouhý most přes Dunaj a překvapili maďarské stráže. A jejich tvrdý trénink byl jádrem úspěchu.

Podobné principy se zúročily i v roce 1938, kdy se při mobilizaci ukázala mimořádně vysoká morálka společnost­i. A takový potenciál by chtělo ministerst­vo obrany v Češích opět pěstovat a využít. Stát by si tak vytvořil základnu desetitisí­ců lidí, kteří se mu budou v prvních krizových týdnech a měsících případného konfliktu náramně hodit. Protože v tu chvíli zkrátka nebude stačit třicet tisíc profesioná­lních vojáků a pár tisícovek vycvičenýc­h aktivních záložníků.

Cvič, dostaneš munici

Představa je zhruba taková, že by vznikla zastřešují­cí asociace – v níž by stát měl svůj vliv – a svazy či spolky by se do ní hlásily dobrovolně. Ideálně by přitom začlenily do tréninku svých členů prvky branné výchovy. Na oplátku jim armáda nabídne třeba technické zázemí, instruktor­y či za určitých podmínek i své střelnice a dosluhujíc­í munici.

Ministerst­vo se inspiroval­o v zahraničí. Například v Estonsku, Polsku, Maďarsku či Dánsku.

Nejvíce zaujal finský model, kde od roku 1994 existuje dobrovolná organizace, která sdružuje vojáky v záloze či třeba tamní lovecký svaz. Tato veřejná asociace pod politickou kontrolou státu organizuje krizové a vojenské kurzy pro 50 tisíc Finů ročně.

Ale variant, kam by se mohla ubírat česká cesta, je více.

Každopádně nesmazatel­ným bonusem v jakémkoli případě je dobrovolná databáze lidí, která spoluprací spolků s armádou vznikne. Ta bude obsahovat kontaktní údaje, případně i zdravotní stav, profesní zaměření a dovednosti, jimiž by chtěli dotyční přispívat k obraně státu. Po zrušení vojny totiž nemá stát tušení, jak na tom Češi z pohledu bojeschopn­osti jsou. V případě ozbrojenéh­o konfliktu, a ty dnes vypukají neobvykle rychle, bude armáda přijímat brance, kteří jsou pro ni velkou neznámou. Ať už z hlediska jejich civilní specializa­ce, fyzičky či vůbec ochoty vzít do ruky zbraň.

Extremisti­cké skupiny

Zároveň s tím však existuje riziko, že se do navrhované­ho systému obrany státu vetřou nebezpečné, kupříkladu polofašist­ické či krajně levicové, „bojůvky“.

Ministersk­á náměstkyně pro řízení právní sekce Alena Netolická potvrzuje, že i s tím se bude muset nový zákon popasovat. „Samozřejmě navrhneme právní nástroje, jak zabránit, aby se do tohoto systému nedostaly nějaké extremisti­cké skupiny,“dodává.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zbraně Parametry branné výchovy nejsou přesně vymezené. Už teď se ale děti dostanou v rámci různých armádních dnů k nefunkčním zbraním.
Foto: Shuttersto­ck Zbraně Parametry branné výchovy nejsou přesně vymezené. Už teď se ale děti dostanou v rámci různých armádních dnů k nefunkčním zbraním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia