MF DNES

Sobotka: Rozmyslím se. Babiš: No a co?

- Ondřej Leinert, Eva Pospíšilov­á, Vojtěch Srnka

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka se pokusil přejít do ofenzivy proti ministru financí Andreji Babišovi. Z ČSSD unikla šedesátist­ránková analýza, kterou si Sobotka nechal zpracovat k Babišovu podnikání či nákupu korunových dluhopisů. Její součástí je i dvacet dva otázek, na které má Babiš odpovědět.

A včera Sobotka zopakoval, že Babiš má čas do konce tohoto měsíce, aby vše vysvětlil. Jinak není vyloučené – ale ani jisté – že ho odvolá.

Babiš mu to však okamžitě vrátil: Sobotka podle něj vytváří zbytečnou atmosféru strachu. A měsíce doutnající spor mezi koaličními partnery se rozhořel naplno.

Společně jsou Sobotka s Babišem ve vládě, která se má čím pochlubit: nízká nezaměstna­nost, přebytek rozpočtu, úspěšný výběr daní. A nikomu se před volbami nechce pakt rozbíjet.

Jenže poslanci před více než měsícem rozhodli, že pokud Babiš neobjasní nákup dluhopisů z let 2013 a 2014, má proti němu Sobotka zakročit. A na Sobotku část ČSSD v čele s ministrem Milanem Chovancem naléhá, aby zakročil. „Podnikatel­ské aktivity... ministra financí jsou stále nedostateč­ně vysvětlené a vyvolávají ve veřejnosti řadu pochybnost­í a nejasností,“stojí v analýze, kterou ČSSD včera rozdala novinářům.

„Já jsem nešel do politiky proto, aby mě někdo zkoušel, jestli jsem si kdysi koupil lízátko za pět korun nebo za deset,“reagoval na Sobotkovy dotazy Babiš. Dal však najevo, že ve vládě chce zůstat. V čemž ho podpořil i prezident Miloš Zeman. V televizi Barrandov řekl, že by považoval případný návrh na odvolání ministra vlády půl roku před volbami za absurdní.

„Podezření, která se týkají Babiše, ohrožují fungování vlády i důvěryhodn­ost státu.“ „Jasně. ČSSD je před volbami hodně nervózní a udělá všechno pro to, aby mě dostala z politiky.“

dvolat, či neodvolat ministra financí Andreje Babiše? Premiér Bohuslav Sobotka má dilema a jeho spolustran­íci ve vedení ČSSD, kteří se mají dnes ráno setkat na jednání politickéh­o grémia, mu to nijak neulehčují.

Podle informací MF DNES jsou v názorech na to, zda by měl Sobotka Babiše odvolat, rozdělení.

Na jedné straně stojí statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec s novým stranickým místopředs­edou a pražským radním Petrem Dolínkem, kteří premiérovi radí: pokud si chceš zachovat tvář a působit jako rozhodný lídr, odvolej ho.

Na druhé straně místopředs­edové Lubomír Zaorálek a Michaela Marksová: odvolání by k ničemu nebylo, mohla by padnout vláda. A kdo potopí vládu, ten prohraje volby.

Sobotka přitom svoji nejistotu nijak neskrývá. Na včerejší odpoledne svolal tiskovou konferenci, kde dal najevo, že zatím neví, co udělá.

„Jsem znepokojen, jak se ministr financí v posledních týdnech staví ke kauze korunových dluhopisů, ale i k dalším otázkám a podezřením, které se objevily v souvislost­i s jeho podnikatel­skými aktivitami,“řekl.

Odvolá ale kvůli tomu Babiše?

Na odpověď včera nedošlo. Sobotka nedal prostor k jedinému dotazu a odešel.

A stranický místopředs­eda Jan Birke, který ještě včera dopoledne říkal, že vedení strany bude muset věc řešit co nejdříve, se později omlouval. „Nezlobte se, ale už toto téma nechci dále řešit, jde primárně o věc vlády,“říkal.

V ČSSD se momentálně k tématu, jak se vypořádat s Babišem, skloňují tři varianty. „Buď budeme dělat, že se nic nestalo, ale to je pro nás špatně,“řekl MF DNES dobře informovan­ý zdroj. Příliš výhodné ovšem pro stranu nejsou ani další dvě varianty: a to, že šéfa hnutí ANO nechají, aby své kauzy vysvětlil, nebo že ČSSD bude pro jeho odvolání. Do poslední zmíněné varianty přitom Sobotku nejvíc tlačí dvojka strany Chovanec.

„Chce, aby se ukázalo, že i my máme silného a rázného předsedu,“uvedl člověk obeznámený se situací ve straně. Chovanec dlouhodobě ve vedení ČSSD patří k těm, kteří razí „nulovou toleranci“vůči Babišovi. Poselství – ministr financí měl ve vlastních financích zmatek, tak jsme rázně zakročili – by se ostatně ČSSD mohlo hodit i do volební kampaně. Byť by to bylo za cenu pádu vlády. Ten by však Sobotka nemusel mít „na triku“, protože k tomu, aby proti Babišovi zakročil, pokud jasně nevysvětlí okolnosti nákupu dluhopisů, ho vyzvala v první řadě Sněmovna.

Babiše řeší už měsíc

Jenže Chovanec na svojí straně nemá tolik spojenců, kolik by potřeboval. A svoji roli podle některých vlivných členů ČSSD hraje i obava o to, že Chovanec si po čase opět začal dělat ambice na ovládnutí ČSSD. „Lidé si pamatují, kdo jednou zradil, zradí pokaždé,“vylíčil v narážce na lánský puč atmosféru v ČSSD zdroj MF DNES.

První informace o tom, že by Sobotka mohl Babiše odvolat, v kuloárech zazněla už před měsícem.

Předseda už toho má dost a fakt zvažuje, že by do toho říznul, zaznívalo tehdy. Lidem kolem Sobotky bylo totiž jasné, že ať Babiš svůj nákup dluhopisů vysvětlí jakkoli, bude – vzhledem ke složitosti kauzy – jen na nejsilnějš­í vládní straně, co si z Babišova vysvětlení vybere a použije v politickém boji. Jenomže...

„Ta poptávka po odvolání ve straně je a sílí, ale nějak nikdo neumí definovat výhody, které by to ČSSD přineslo,“řekl zdroj blízký vedení partaje.

Jasno nemá podle informací MF DNES ani jindy rázně vystupujíc­í místopředs­eda a volební manažer Birke. Ten má sice blízko k Chovancovi, ale názor na odvolání Babiše s ním zcela nesdílí – ve volební kampani se totiž původně chtěl Babišovi zcela vyhnout a prezentova­t úspěchy ČSSD ve vládě i další plány. To by však s Babišem v opozici, který by mohl až do říjnových voleb jezdit po republice a říkat, jak sociální demokraté rozbili vládu, šlo těžko.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Žerty na sjezdu ČSSD začala lákat voliče na počítačově upravené kresby. Obraz Sobotkova souboje s Babišem ukazoval delegát už v březnu na stranickém sjezdu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Žerty na sjezdu ČSSD začala lákat voliče na počítačově upravené kresby. Obraz Sobotkova souboje s Babišem ukazoval delegát už v březnu na stranickém sjezdu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia