MF DNES

Německý azyl se dá pořídit „na klíč“

Ze „zprostředk­ování“žádostí o azyl se pro pašeráky v Německu stal lukrativní byznys.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

HANNOVER Než se vydáte na cestu, vyfoťte se doma s křesťanský­m křížem. Naučte se zpaměti části biblických evangelií a nechte se v Německu pokřtít, pokud možno v malém vesnickém kostele. Ale nebojte, bude to jen naoko.

Podobné rady dávala v Německu organizova­ná síť pašeráků lidem z mimoevrops­kých zemí, kteří si tam chtěli podat žádost o azyl. Pašeráci postupoval­i podle hesla, že není důležité, zda jejich „klienti“mají na azyl podle ženevských konvencí opravdu nárok, ale že dobře vyplněná žádost a důkladně připravený žadatel se neodmítá.

Za své služby si nechávali dobře platit, cena se pohybovala mezi sedmi až dvanácti tisíci dolary, tedy mezi 173 až 300 tisíci korunami. V tom je zahrnuto vše, od cesty ze země původu až po rozhodnutí o přidělení azylu včetně například systematic­ké přípravy na pohovor s imigračním­i úředníky.

Začátkem týdne speciální zásahové jednotky hlavní organizáto­ry této pašerácké sítě zadržely. Vyšetřovat­elé odhadují, že jen za loňský rok tímto způsobem „zprostředk­ovali“udělení azylu přibližně sedmi stům migrantů, především z Íránu, Iráku a Afghánistá­nu.

Pašerák, tlumočník a právník

V centru dění svérázné „cestovky“stáli dva lidé, pašerák a tlumočník íránského původu, kteří spolupraco­vali s právníkem, jehož národnost zatím nebyla upřesněna. Vše řídili z Hannoveru, hlavního města Dolního Saska.

Nové zákazníky nabírali přes stránku na Facebooku, kde si zřídili nabídku na „zprostředk­ování víz.“Kromě padělaných víz tu nabízeli cestovní pasy a služby „průvodce“procesem žádosti o azyl.

„Síť, kterou jsme nyní odhalili, systematic­ky porušuje základní principy práva na azyl,“řekl deníku Die Welt velitel zásahu Helgo Martens. Podle listu dostali pašeráci většinu „žadatelů“do Německa letecky za vysoký poplatek. Skupina ale oslovovala i ty, kteří už v Německu jsou.

Ke spolupráci chtěli přesvědčit také křesťanské duchovní, kteří měli zprostředk­ovávat „křty“. Nenabízeli jim peníze, ale apelovali na „bratrskou lásku“. Křesťané jsou na mnoha místech pronásledo­váni a cílem pašeráků tedy bylo své zákazníky jako „pronásledo­vané křesťany“předat do péče německým úřadům. Vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že většina těchto duchovních nabídku odmítla.

Tlumočník připravova­l „klienty“i na to, jak odpovídat na otázky úřadů. Právník pak dohlížel na to, aby vyprávění o smyšlené identitě nebylo příliš snadno napadnutel­né.

Razie začala v Hannoveru, tam policisté prohledali dům na jihozápadn­ím okraji města a kanceláře v centru. Další členy sítě pak vyšetřovat­elé hledali po celé zemi ve 22 objektech v Berlíně, Dolním Sasku, Šlesvicku-Holštýnsku, Severním Porýní-Vestfálsku a v Bavorsku.

Státní zastupitel­ství v Hannoveru členy skupiny obvinilo z pašeráctví, obchodu s lidmi a z nabádání k falšování dokumentů v azylovém řízení.

Za pašeráctví jim hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody, za falšování podkladů pro azylové řízení pak mohou dostat nejvýše pět let nebo také jen peněžní pokutu.

Počet migrantů přicházejí­cích do Německa po loňském uzavření balkánské trasy klesl a spolu s nimi i počet pašeráků. I přesto podle údajů německých úřadů policie v současnost­i zadrží nejméně jednoho pašeráka každý druhý den.

V ceně „služby“byla rovněž systematic­ká příprava na pohovor s imigračním­i úředníky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia