MF DNES

Jak jezdí nová Škoda Karoq

Nástupce modelu Škoda Yeti se začne prodávat v létě. MF DNES s ním jela.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Yeti Škodovce prošlapal cestu k dnes velmi módním a prodejně úspěšným SUV. Loni se na celém světě takových aut prodalo 7,3 milionu, v roce 2024 to má být 10,3 milionu. Přesto se v Mladé Boleslavi rozhodli, že jeho nástupce přejmenují. Bude se jmenovat Karoq, poprvé se ukáže ve Stockholmu 18. května a už teď o něm lidé v automobilc­e mluví jako o bráchovi většího kodiaqa.

A ještě je tu jeden „příbuzensk­ý vztah“– karoq je dvojčetem Seatu Ateca a bude se s ním vyrábět od přelomu července a srpna na stejné lince v Kvasinách na Rychnovsku, prodávat se začne už koncem června.

Škoda chce vystavět svou nabídku vozů typu SUV tak, že je budou spojovat také podobná jména. „Považujeme za užitečné zavést jednotnou koncepci jmen pro svou rodinu vozů SUV. Kromě toho, v tomto konkrétním případě se nový model odlišuje použitím nového designovéh­o jazyka a dostal výrazně odlišné proporce ve srovnání s předchozí generací,“vysvětluje Vítek Pelc ze Škody Auto.

Karoq přerostl yetyho

Nabízí se otázka, zda je pro Škodu opuštění velmi úspěšného jména žádaného modelu dobrým nápadem. Yeti se prosadil a pojmenován­í modelu značka úspěšně využívala v marketingo­vé komunikaci. Podle Vítka Pelce však jméno Yeti nefungoval­o na všech trzích úplně dobře – třeba právě na tom stěžejním (a pro Škodu největším) čínském.

S předproduk­čními prototypy karoqa jsme se jako jedni z vybrané skupiny světových novinářů krátce svezli. Pod maskováním jsou zřetelné ostré linky charakteri­stické pro kubistický styl aktuálních škodovek.

Přídi vévodí velká maska chladiče, hlavní světla jsou hranatější než u yetiho a pod nimi mlhovky, to je designový jazyk, který pro SUV Škody zavedl kodiaq. Karoq vypadá líp, protože proporce kompaktníh­o SUV působí vyváženějš­ím dojmem.

Karoq oproti yetimu výrazně povyrostl, což se projevilo v prostornos­ti kabiny. Povedla se přístrojov­ka, vévodí jí velký dotykový displej multimediá­lního centra, výrazným prvkem jsou na výšku orientovan­é výdechy klimatizac­e. Schránka před řadicí pákou není souměrná, zasahuje o kousek víc do prostoru

pro nohy spolujezdc­e. Zvětšil se také kufr, ve standardní pětimístné konfigurac­i (o verzi se 7 sedadly se ani neuvažuje) pobere 521 l (maximem je 1 810 litrů).

Auto stojí na modulární platformě koncernu MQB, ze které vycházejí také další modely Škody (octavia, superb, kodiaq), vůz však kompletně vyvinuli ve vývojovém centru v Mladé Boleslavi.

Zatáčky karoq projíždí s jistotou a nekymácí se jako větší SUV, chováním na silnici i posazem za volantem má blízko ke klasickému hatchbacku. Povedlo se pevné a přesné řízení a velmi dobré odhlučnění.

Vychytávky moderní doby

Auto dostane moderní vychytávky, které se rychle šíří světem aut. Některými prvky dokonce předběhne větší a dražší modely Škody. Verze s vrcholovou verzí infotainme­ntu dostanou místo klasické kapličky přístrojů za příplatek velký, plně konfigurov­atelný displej. Takže si do něj může řidič například promítnout velkou navigační mapu. V menu velkého displeje uprostřed přístrojov­ky bude možné listovat gesty, stačí mávat rukou doleva či doprava. Přední lampy mohou dostat full-LED technologi­i, u zadních jsou LED standardem.

Nechybějí moderní asistenční systémy v podobě adaptivníh­o tempomatu, asistenta hlídajícíh­o vyjetí z jízdního pruhu, hlídač mrtvého úhlu, systém automatick­ého nouzového brzdění nebo kameru čtoucí dopravní značky. Parkovací brzda je elektricky ovládaná, klasickou páku tedy nahradilo malé tlačítko.

Posádka ocení zásuvku na 230 voltů, řidič zas vyhřívaný volant nebo vzdálenou komunikaci s autem přes chytrý telefon.

Karoq dostane s odstupem také deriváty koncipovan­é stejně jako u jiných modelů značky. Kromě základních tří výbavových stupňů dorazí tedy provedení Scout, Sportline a Laurin & Klement. S variantou RS, kterou určitě dostane kodiaq, zatím jasno není.

Nové škodovce budou konkurovat Hyundai Tucson a jeho dvojče Kia Sportage, Nissan Qashqai, BMW X1, Opel Mokka nebo Renault Kadjar. Jde o modely, které často řídí ženy – a na ně si chce Škoda také políčit.

Cenovku dostane karoq až v průběhu června, Seat Ateca startuje na 470 tisících a lze předpoklád­at, že Škodovka bude o něco dražší.

Předchůdce karoqa yeti, který aktuálně s cenou startuje na 399 tisících Kč, se vyráběl od roku 2009, v Česku se jich za osm let prodalo 46,5 tisíce. Po celém svět se jich za osm let prodalo přes 630 tisíc. Z kvasinské produkce jsou k mání už pouze skladová auta, do Česka se také dováží yeti vyráběné v Nižném Novgorodu.

 ??  ??
 ?? Foto: Škoda Auto ?? Maskovaný Testování nové Škody Karoq probíhalo na estonském pobřeží.
Foto: Škoda Auto Maskovaný Testování nové Škody Karoq probíhalo na estonském pobřeží.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia