MF DNES

Babiš: Proč premiér nepočkal?

-

Nerozumím tomu, proč pan premiér nepočkal do konce dubna, až odpovím Sněmovně,“reagoval včera Andrej Babiš na novou výzvu Bohuslava Sobotky, aby vysvětlil své finance.

Mluvil jste o tom s premiérem?

Nemluvil. Pan premiér se mnou nemluví. ČSSD mě chce asi odvolat. Proto vytváří takovouto krizi. Pan premiér by si však měl uvědomit, že tím poškozuje úspěšnou vládu.

Lze za těchto rozepří vůbec ve vládě společně pokračovat?

Je pravda, že situace ve vládě je nepříjemná. Ale já stejně jako naši ministři mám tady na ministerst­vu ještě plno věcí, které musím odpracovat. Podle mě by nejlepší bylo, kdyby vláda zasedala jen jednou za měsíc. Abychom se viděli co nejméně.

Pokud by vás premiér odvolal, šli by z vlády pryč i ostatní ministři za ANO?

To teď nechci řešit. Nevidím důvod, proč bych měl být odvolán.

O různých variantách však přece uvažujete, ne?

Až to bude na stole, tak se k tomu vyjádřím. Velice rychle, nebude to žádné vyhnívání, jak je ve zvyku tradičních politiků.

Příští středu se chystáte jít za prezidente­m. Proč?

Jdu se ho zeptat, co si o tom myslí. Oproti mně, kdy já jsem v těchto věcech amatér, on je zkušený politik. Já jsem si na ty podrazy a lži stále nezvykl.

Premiér vás vyzval, ať odpovíte na další otázky. Uděláte to?

Nemám s tím problém, já mám stůl čistý. Jsem ale zvědav, zda tak učiní i ostatní. Kolikrát jsem už pana premiéra, Chovance nebo Kalouska vyzval, aby stejně jako já zveřejnili daňová přiznání za dvacet let... Proč nechtějí říct, kde oni vzali peníze na byty a domy, ve kterých bydlí? (poe)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia