MF DNES

Sobotka: Ještě asi vyčkám

-

Premiér Bohuslav Sobotka včera na dotazy MF DNES neodpovída­l, nicméně na tiskové konferenci, kterou odpoledne svolal na Úřadu vlády, promluvil o hlavních bodech celé koaliční roztržky.

O Babišově kauze

Platí, že jsem skutečně znepokojen, jak se Andrej Babiš staví ke kauze korunových dluhopisů, ale nejen k ní, ale také ke všem dalším otázkám a podezřením, která se objevila v souvislost­i s jeho podnikatel­skými aktivitami.

Co má Babiš udělat

Jsem přesvědčen, že je naprosto nezbytné, aby veřejnosti i poslancům vysvětlil své obchodní transakce. Ty vyvolaly vážné pochybnost­i, zda náhodou nesloužily k tomu, aby ministr financí Andrej Babiš nemusel platit daně.

O vlivu kauzy korunových dluhopisů na vládu

Tato kauza Andreje Babiše podle mého názoru ohrožuje tři roky dobré koaliční práce. Dobrou pověst vlády, ale také důvěryhodn­ost státu.

Čeho chce docílit

Není možné, aby ve vládě, která se tak silně angažuje proti daňovým únikům, proti daňovým podvodům, v boji proti šedé ekonomice, nebyl schopen ministr financí odpovědět na vážné otázky, které se týkají jeho podnikání a které se týkají podezření z toho, že se v rámci svého podnikání dopouštěl daňových triků nebo dokonce daňových úniků.

O tom, co bude dál

Je tady usnesení Sněmovny, které vyzvalo ministra financí, aby všechny pochybnost­i vysvětlil. Řešení má nyní v rukou ministr financí Andrej Babiš. Já společně s ostatními počkám do konce dubna na jeho vysvětlení. A pak se jako předseda vlády rozhodnu o dalším postupu. Jak v rámci vlády, tak v rámci koalice. (vsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia