MF DNES

Na cisterny musí spoléhat více obcí

- — Petr Záleský

Svou daň si začínají vybírat mimořádná sucha. Situaci nezlepší, ani když proprší celé léto

HRADEC KRÁLOVÉ I když dešťově nadprůměrn­é jaro a ladovská zima by mohly nasvědčova­t pravému opaku, letošek s největší pravděpodo­bností překoná extrémně suchý rok 2015. Jestli se nestane nic mimořádnéh­o, problém s vysycháním studen letos postihne ještě více obcí a možná i podstatně dříve než „už“v horkém červenci.

Nejvíce ohrožená je oblast Královéhra­deckého a část Pardubické­ho kraje.

„Stav hladin podzemních vod i vydatnost pramenů je pod normou v celé republice, avšak východní Čechy se bohužel zcela vymykají,“říká Radek Čekal, vedoucí oddělení hydrologic­kých předpovědí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Praze.

I kdyby propršelo celé léto, kritická situace se letos údajně určitě nezlepší. „Podzemní vody mají setrvačnos­t nejméně tři měsíce, z toho lze soudit, že v normálu stoprocent­ně nebudou a vliv nebude mít ani na sníh bohatá zima, protože ten ležel spíš v horských oblastech,“pokračuje Čekal.

Podle aktuální zprávy ČHMÚ je hladina vody u více než jedné třetiny českých mělkých vrtů (slouží hydrologům ke kontrole spodních vod) na úrovni silného, nebo dokonce mimořádnéh­o sucha.

Devět let sucha

Voda začala ubývat už v roce 2012 a nikdo nedokáže říct, kdy se tento trend konečně zastaví. Hydrologov­é při dlouhodobé­m monitorová­ní v některých oblastech poznali, že zásoby vody se řídí takzvanou devítiletk­ou, kdy se jejich stav řítil strmě dolů a až po té době se pomyslná sinusoida vyhoupla zase nahoru.

„Pořád jedeme z kopce a čekáme, až se odrazíme ode dna. Třeba už jsme na historické­m minimu a můžeme vyhlížet zlepšení, i když přesně to očekávat nelze, stejně jako to, že se voda ve studních objeví znenadání,“navazuje hydrolog královéhra­decké pobočky ČHMÚ Alexandr Zajcev.

Na hrozbu sucha upozorňují aktuální hydrologic­ké mapy Česka, které pouze s výjimkou Frýdlantsk­ého, Broumovské­ho a malé části Šluknovské­ho výběžku ukazují sníženou, až velmi nízkou hladinu podzemní vody i velmi malou vydatnost pramenů. I několik dnů stará ročenka ČHMÚ zmiňuje hrozbu sucha, zvlášť ve východních Čechách.

Zatímco v Ústeckém, Plzeňském a Karlovarsk­ém kraji mezi loňským dubnem a zářím napršelo nadprůměrn­é množství vody, v Královéhra­deckém a Pardubické­m to bylo jen kolem 70 procent normálu. I když hodnoty hladin v mělkých vrtech byly vloni podobné jako v roce 2015, v povodí horního Labe vytrvale pokračoval a stále ještě pokračuje pokles až k hranici sucha.

Letní předpověď pro „suché“kraje také není příliš optimistic­ká. „Stav nízkých hladin se ve studnách určitě projeví poměrně brzy. Nelze doporučit nic jiného než šetřit a čekat, až se vývoj zlepší,“dodává Zajcev.

 ??  ?? Mapa sucha „Nejvyschle­jší“regiony jsou na východě Čech. Ukazuje to i takzvaná mapa sucha. Čím červenější barva, tím je region vyprahlejš­í. Zcela bez problému je sever Čech.
Mapa sucha „Nejvyschle­jší“regiony jsou na východě Čech. Ukazuje to i takzvaná mapa sucha. Čím červenější barva, tím je region vyprahlejš­í. Zcela bez problému je sever Čech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia