MF DNES

Jihočeši mají hejtmanku. Kraj vede Stráská z ČSSD

-

ČESKÉ BUDĚJOVICE Slovní útoky, vyostřená diskuse, možná i divadlo pro veřejnost. A po zhruba pěti hodinách podle předem daného scénáře dostal Jihočeský kraj historicky první hejtmanku. Stala se jí 64letá Ivana Stráská (ČSSD).

Na mimořádném jednání zastupitel­ů pro ni včera hlasovalo všech 28 členů koalice ČSSD, Pro jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Drží nejtěsnějš­í možnou většinu, neboť kraj má 55 zastupitel­ů.

Ivana Stráská pochází z Milevska na Písecku. V roce 1998 tam vstoupila do politiky, zvolili ji do městského zastupitel­stva a rovnou se stala starostkou jako první žena v historii města. V čele Milevska působila osm let. O deset let později Stráská přešla do významné krajské funkce náměstkyně hejtmana Jiřího Zimoly pro oblast sociální, zdravotní a národnostn­ích menšin. V roce 2012 se stala první náměstkyní hejtmana pro stejné oblasti a navíc pro nemocnice a záchranné služby. Zdravotnic­tví si hodlá ponechat i v pozici hejtmanky.

Právě vysoké odměny (v součtu za všechny funkce 7,2 mil. Kč ročně) předsedy představen­stva holdingu Jihočeskýc­h nemocnic Martina Bláhy se přitom staly rozbuškou, která vedla k dubnovému rozpadu koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012.

„Máme nejlepší nemocnice v republice, pokud budeme mít průměrné manažery s průměrným platem, obávám se, že za čas budeme mít i průměrné nemocnice,“řekla na obhajobu odměn Stráská. Zmíněný Bláha zároveň u Lipna na Šumavě staví pro již bývalého hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) chalupu. Zimola po tlaku odstoupil, také Bláha ve funkci skončí a nahradí ho bývalá lidovecká ministryně zdravotnic­tví Zuzana Roithová. (mrk, fil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia