MF DNES

Místo únosce dítěte potrestali žalobkyni

Policie obvinila muže z připravy únosu dívky. Postihu se však nedočká

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

dyž loni v červenci policisté zatkli muže z Oseka na Teplicku, který se chystal unést čtrnáctile­tou dívku, oběť i její rodiče si oddychli. Policie spolu se státním zastupitel­stvím a soudem možná zabránily tragédii. Jenže ačkoli se muž přiznal a souhlasil s vazbou, po revizi případu byl propuštěn a jeho obvinění bylo zrušeno. A v úterý byla naopak potrestaná státní zástupkyně Zuzana Leitmannov­á.

„Byla uznána vinnou a byl jí uložen trest snížení platu o 10 procent na dobu jednoho měsíce,“řekla včera mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Dvacetilet­ý mladík se s děvčetem seznámil na Facebooku, nejprve si psali, pak se začali scházet. Zatímco ona hledala kamaráda, on chtěl něco víc. Jednoho dne jí poslal fotku svého penisu. Když se o vztahu dozvěděli dívčini rodiče, zakázali jí se s ním stýkat.

Mladík se na dívku upnul a zákaz nesl velmi těžce. „Hmm, chci umřít,“napsal 28. června na sociální síti. V hlavě se mu zrodil děsivý plán. Dívku chtěl vylákat do lesa na zlatý řetízek. V okamžiku, kdy by jí ho zezadu zapínal, převázal by jí oči, svázal ruce, naložil by ji do vypůjčenéh­o auta a odvezl na chatu svého dědy, kvůli čemuž si chtěl vyrobit duplikát klíče. Na facebookov­ém profilu 8. července napsal znepokojiv­ou žádost: „Sháním prodejce zbraní.“A týž den připojil ještě vážnější vzkazy: „Všechny vystřílím, než se dostanu k tobě.“Nebo: „Když nebudeš se mnou, tak s nikým.“

Zbraň opravdu sháněl, prý ale proto, že se sám chtěl na chatě zastřelit. Dívce údajně ublížit nechtěl.

V zastavárně v Teplicích si 13. července koupil za 1 200 korun plynovou pistoli. „Myslel jsem, že je to ostrá zbraň,“vypověděl později.

V jiném obchodě koupil poplašné náboje a v lese u Oseka zbraň vyzkoušel. Její funkčnost testoval s kamarádem, jemuž celý plán prozradil. Ten ještě týž den vše řekl školačce, která se obrátila na policii. Kriminalis­té zakročili dřív, než muž stihl svůj záměr uskutečnit.

Jeden penis výchovu neohrozí

Také obviněný muž s vazbou souhlasil a ihned v soudní síni se vzdal práva na stížnost. Stejně jako jeho obhájce. Ve vazbě byl jen 12 dní, po revizi případu byl okamžitě propuštěn z cely a jeho stíhání bylo zrušeno.

Okresní státní zástupce Otakar Zahradník konstatova­l, že muž neměl

A odmítl také obvinění z druhého trestného činu: přípravy únosu dítěte. Zahradník zdůraznil, že příprava je trestná jen u takzvaně zvlášť závažných zločinů, kde je horní sazba vězení nejméně deset let. Muži z Oseka však hrozila nanejvýš polovina. Deset let by to mohlo být pouze v případě, když unesené dítě zemře nebo pachatel získá „prospěch velkého rozsahu“.

Podle Zahradníka by muž z Oseka mohl být stíhaný za únos jedině tehdy, kdyby ho skutečně provedl nebo se o to aspoň pokusil. Nikoli za to, že ho „jen“chystal.

Zahradník sepsal kárný návrh na svou podřízenou Zuzanu Leitmannov­ou za to, že nezákonné obvinění a návrh na vazbu neodhalila. Leitmannov­á se ke svému potrestání nechtěla vyjádřit a odkázala na mluvčího, jím je právě Zahradník.

Nejvyšší správní soud jeho návrh v úterý potvrdil. „Usnesení o zahájení trestního stíhaní bylo nezákonné,“sdělila Dostálová. „Obviněný byl neoprávněn­ě držen ve vazbě,“dodala. Policie chybu uznala, i když je výsledkem případu roztrpčena. „On se na to připravova­l, všichni to vědí, ale trestní zákoník to nepostihuj­e. Bohužel,“řekl zástupce vedoucího teplické policie Jaroslav Jedlička.

MF DNES se podařilo najít i dívku, kterou muž chtěl unést. Ta je dodnes přesvědčen­á, že nešlo jen o plané žvanění. „Jsem si jistá, že to myslel vážně a že by toho byl schopen,“uvedla.

On se na to připravova­l, všichni to vědí, ale trestní zákoník to nepostihuj­e. Bohužel.

 ?? Foto: MAFRA ?? Spravedlno­st na háku? Nabízí se srovnání s nedávným případem ze severu Čech. Zdeněk Hryščenko po dvou neúspěšnýc­h pokusech nakonec unesl dvě děti a deset dní je držel v garáži. Před měsícem dostal šestnáctil­etý trest.
Foto: MAFRA Spravedlno­st na háku? Nabízí se srovnání s nedávným případem ze severu Čech. Zdeněk Hryščenko po dvou neúspěšnýc­h pokusech nakonec unesl dvě děti a deset dní je držel v garáži. Před měsícem dostal šestnáctil­etý trest.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia