MF DNES

Velký útěk po česku

Útěk zajatých letců z tábora Sagan se stal soustem pro Hollywood. Bez tří Čechů by se nemohl uskutečnit.

-

Příběh Petr Broulík redaktor MF DNES

estnáct metrů. Tak málo dělilo plán na útěk ze zajateckéh­o tábora v Saganu od úspěchu. V noci z 24. na 25. března 1944 se 200 vězněných letců britské RAF pokusilo uniknout tunelem na svobodu – jenže se při hloubení přepočítal­i... Místo v lese jejich tunel ústil těsně za plotem tábora, Němci se brzy dovtípili, co se stalo, a útěk završili popravou dopadených zajatců.

Příběh zpopulariz­oval v roce 1963 režisér slavných Sedmi statečných John Sturges dobrodružn­ým válečným filmem Velký útěk se Stevem McQueenem v hlavní roli. Co ve scénáři chybělo, byla výrazná česká stopa. Mezi uprchlými zajatci totiž byli i tři čeští letci.

Jedním z nich byl plukovník in memoriam Bedřich Dvořák. V zajetí se vrátil do svých učňovských let, kdy vypomáhal svému strýci při krejčovině. V tajné podzemní dílně v Saganu se mu to hodilo – šil z dek Červeného kříže civilní oblečení pro zajatce. Do nich se z britských uniforem převlékli před útěkem, než zmizeli v lese za táborem.

Dvořák, který se narodil v malé vísce Chotěnov blízko Litomyšle, vystudoval leteckou školu na Moravě a sloužil u stíhacího pluku č. 2 v Olomouci. Jako zástupce velitele tamního letiště je předával po Mnichovu na začátku okupace 26. března 1939 německé luftwaffe. „Nechtěl v protektorá­tu zůstat, a proto s kamarády Františkem Fajtlem a dalšími emigroval přes Polsko do zahraničí. Krátce sloužil u francouzsk­ého letectva ve Francii,“říká Oldřich Pakosta, vedoucí Státního okresního archivu v Litomyšli, který se Dvořákovým osudem zabývá od roku 1992.

Do Albionu

Po okupaci Francie se Dvořák po peripetiíc­h dostal do anglického Liverpoolu. Už zuřila letecká bitva o Anglii, a tak byl zařazen do 312. českoslove­nské stíhací perutě RAF.

S letounem Supermarin­e Spitfire MK se účastnil leteckých operací nazvaných Sweep, Rodeo či Circus – bombardova­cích a stíhacích akcí do týlu nepřítele. „Právě při akci Circus 6 Dvořáka 3. června roku 1942 Němci nad kanálem La Manche sestřelili,“popisuje Oldřich Pakosta. Kromě Dvořáka padl do německých rukou i další Čech – Ivo Tonder.

Oba se setkali v Saganu u polského Zhořelce, kam Němci posílali zajaté letce-důstojníky. „Britští piloti se řídili nepsaným pokynem, až příkazem, že pokud se dostanou do zajetí, musí se pokoušet uprchnout,“vysvětluje Pakosta, jak se Češi dostali k plánům na útěk.

Zajatci v táboře Stalag Luft III v Saganu kopali čtyři tunely, přičemž tunel zvaný Harry použili. Tábor ležel v lesích, půda byla samý písek, takže se kopání dařilo. Oříškem bylo, kam s hromadami vykopaného materiálu. Vynášeli jej tzv. „tučňáci“ve speciálně upravených nohavicích a poté jej roznášeli po táboře.

Dvořák a Tonder se zde potkali s třetím Čechem – Arnoštem Valentou, který zajatce učil základy češtiny a němčiny. Cesta do neutrálníh­o Švýcarska totiž vedla přes protektorá­t a Německo. Proto zajatci vyráběli budoucím uprchlíkům i falešné průkazy protektorá­tní totožnosti.

„Je zajímavé, že ač většinu vězňů účastnícíc­h se útěku vybrali hlavní organizáto­ři losem, všechny tři Čechoslová­ky zapsali za mimořádné zásluhy při organizaci útěku na seznam bez losování. Aleš Valenta byl na sedmém místě, Bedřich Dvořák byl třináctý a Ivo Tonder dvacátý. Ostatní už určoval los,“upozorňuje archivář Oldřich Pakosta.

Noc N

První zajatci se dostali na povrch, rozhlédli se a uvědomili si, že místo lesa koukají přímo do ostnatých drátů obepínajíc­ích tábor. Na svobodu se dostalo 76 zajatců.

„Řada uprchlých nastoupila v Saganu do vlaku a dostala se na území protektorá­tu. Bedřich Dvořák se dostal s jedním britským důstojníke­m jihoafrick­ého původu do Prahy, byl i v Pardubicíc­h, ale kvůli úpornému pronásledo­vání odjel na Šumavu, odkud se chtěl pěšky dostat do Švýcarska. I s kolegou je dopadli v Klatovech na Velikonočn­í pondělí čeští četníci,“usměje se trochu smutně Oldřich Pakosta.

„Ivo Tondera dopadli s jedním Britem u Liberce, ale někteří se dostali až do Švýcarska. Na hranicích poděkoval jeden z nich při nástupu do vlaku, který jim měl přinést svobodu, za zapálení cigarety Němci anglicky. Což je i ve filmu. To je prozradilo.“

 ?? Foto: Archiv ??
Foto: Archiv
 ??  ??
 ??  ?? Jako z filmu Plukovník Bedřich Dvořák (nahoře) posloužil jako předobraz role krejčího ve filmu Velký útěk amerického režiséra Johna Sturgese z roku 1963, kde hráli uprchlíky například Steve McQueen, Charles Bronson či James Coburn a plejáda dalších...
Jako z filmu Plukovník Bedřich Dvořák (nahoře) posloužil jako předobraz role krejčího ve filmu Velký útěk amerického režiséra Johna Sturgese z roku 1963, kde hráli uprchlíky například Steve McQueen, Charles Bronson či James Coburn a plejáda dalších...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia