MF DNES

Prodej Počerad se odsouvá na neurčito

Dozorčí rada ČEZ odsunula rozhodnutí o prodeji elektrárny Počerady. Tím obchod za dohodnutýc­h podmínek padl.

-

Jan Brož redaktor MF DNES

o čas a Tykačovi začala docházet trpělivost. Samotný ČEZ totiž už Počerady odepsal a počítá s ukončením provozu nejpozději v roce 2023. Zdroj neplní budoucí emisní limity a modernizac­e si vyžádá investice, se kterými polostátní společnost už nepočítá.

Náklady na modernizac­i musí nést až nový vlastník. V energetick­é branži však převládá pocit, že v případě váhání dozorčí rady nejde jen o jednorázov­ý odklad. Objevily se názory, že definitivn­í rozhodnutí by se mělo odsunout až do doby po podzimních volbách a celá záležitost se tak může táhnout ještě měsíce.

Během nich elektrárna dál „chátrá“a Tykačova plánovaná desetimili­ardová investice dohodnutá v původních podmínkách prodeje ztrácí na hodnotě. ČEZ tedy může Počerady Czech Coalu prodat kdykoliv v budoucnu, celý obchod se však bude muset vyjednat úplně od začátku.

Tykačovi utekla šance získat Počerady už loni, kdy ČEZ nevyužil opci dohodnutou v kontraktu z roku 2013 a zdroj prodat odmítl. Další možnost bude mít v roce 2024. Za Počerady by získal dvě miliardy korun, v té době však půjde v podstatě o zcela „vybydlenou“elektrárnu. Aktuální jednání probíhala mimo tuto dohodu.

Babiš si prosadil svou

Krach obchodu lze naopak vnímat jako vítězství ministra financí Andreje Babiše. Ten ze své pozice odpovídá za výkon práv hlavního akcionáře, tedy českého státu, a záměr prodat elektrárnu v posledních týdnech kritizoval. „Nevidím důvod, proč by prodej nemohl počkat a proč by to management nemohl jasně vysvětlit,“prohlásil včera Babiš.

Ve dvanáctičl­enné dozorčí radě ČEZ má samotné ministerst­vo jen čtyři zástupce. Členové zastupujíc­í zaměstnanc­e, nominanti sociální demokracie, případně lidovců však v klíčových rozhodnutí­ch doposud hlasovali většinou v souladu s management­em firmy a Babišovi se tak až doposud nedařilo v ČEZ prosazovat svůj vliv.

Vedle něj jde i o úspěch ekologů, kteří vůči prodeji rovněž protestova­li. Podle jejich názoru by měl „špinavý“zdroj zůstat státu, který má postupně připravova­t jeho odstavení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia