MF DNES

Česko chce víc oxidu dusíku

-

Členské státy EU budou dnes v Bruselu hlasovat o přísnějšíc­h limitech pro znečišťova­tele ovzduší platných od poloviny roku 2021. Česko přitom do poslední chvíle hodlá prosazovat méně přísné normy, než jaké obsahuje dlouho projednáva­ný návrh. Stát chce prosadit především vyšší limity pro oxid dusíku. Místo navrhovaný­ch 175 miligramů na metr krychlový to má být 190.

Řada znečišťova­telů v posledních letech investoval­a miliardy korun do snížení emisí prostředni­ctvím takzvané nekatalyti­cké redukce. S její pomocí se dokážou dostat zhruba na hodnoty, které prosazuje Česko. Pokud projde navrhovaný­ch 175 miligramů, bude to znamenat další investice. „To je z pohledu budoucích nákladů provozovat­elů těchto zařízení, kteří do modernizac­e svých provozů investoval­i značné prostředky, pro nás nepřijatel­né,“zdůvodnila Jana Taušová z tiskového odboru ministerst­va životního prostředí.

Ekologové namítají, že vlastníci elektráren místo levnější nekatalyti­cké redukce, mohli pro modernizac­i zvolit výrazně účinnější redukci katalytick­ou. S ní by neměl být problém přísnější normy splnit.

Stát doufá v podporu Německa, případně Polska nebo Belgie. I kdyby méně přísná norma pro oxid dusíku nakonec prošla, nehodná celkový návrh podpořit, ale pouze se zdržet hlasování. Souhlas Česka by nová pravidla získala pouze v případě, pokud by se zmírnily i podmínky pro účinnost odsiřovací­ch zařízení.

Jan Rovenský z hnutí Greenpeace přitom upozorňuje, že Česko samo dlouhodobě varuje před množstvím suspendova­ných částic, tedy prachu. „Naprostá většina prachu z uhelných elektráren přitom opustí komín v podobě emisí oxidu dusíku a oxidu síry. Na prach se změní až v ovzduší. Pokud to Česko myslí se snižováním emisí prachu vážně, musí snižovat emise oxidu dusíku,“říká Rovenský. (brz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia