MF DNES

Trump představil daňovou reformu. Vejde se do 250 slov

-

František Strnad redaktor MF DNES

Americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi skončilo 100 dní hájení a jeho ekonomický tým představil dlouho očekávaný výčet daňových reforem.

Trumpova administra­tiva hovoří o největší změně v daňovém systému od dob prezidenta Ronalda Reagana. Plán zahrnuje snížení daně z firemních zisků z 35 na 15 procent i nižší zdanění jednotlivc­ů na 35 procent ze současných 39,6 procenta a zdvojnásob­ení daňového odpočtu u manželskýc­h párů.

Trumpův daňový nástřel však příliš nadšení nevyvolává. „Není jasné, jak toto snížení daňových příjmů bude hrazeno a mnozí nezávislí experti a kongresman­i z obou politickýc­h stran se domnívají, že reforma zvýší schodek vládních financí a postupně tudíž i zadlužení USA,“uvedl pro MF DNES Jan Švejnar z americké Columbia University, který působí i v pražském institutu CERGE-EI. Přitom USA už dluží jeden celoroční výkon své ekonomiky – 107 procent HDP.

Americká Komise pro zodpovědný federální rozpočet spočítala, že Trumpovy daňové škrty by v následujíc­ích 10 letech vedly k výpadku ve veřejných financích v objemu třech až sedmi bilionů dolarů (75 až 174 bilionů korun).

Přesněji to podle ekonomů nejde, protože z Trumpova nástinu není zatím jasné, jak chce šéf Bílého domu nastavit daňová pásma pro většinu jednotlivc­ů a rodin. Jenom uvedené snížení daně právnickýc­h osob z 35 na 15 procent by podle think-tanku Tax Foundation vedlo k díře v rozpočtu v objemu 2,2 bilionu dolarů.

Ministr financí Steven Mnuchin tvrdí, že Trumpův plán „za sebe zaplatí hospodářsk­ým růstem“. Ten má nastartova­t právě masivní snížení firemních daní. S pozitivním efektem počítá i Švejnar, dodává však, že ani zdaleka nepokryje růst deficitu.

„Odhaduji, že by americký ekonomický růst musel dlouhodobě stoupnout na tři až čtyři procenta,“řekl Švejnar. To je však nepravděpo­dobné. Loni americká ekonomika rostla tempem 1,6 procenta, což bylo nejméně od roku 2011.

Trump také dle Mnuchina navrhuje, aby mohly firmy přesouvat zisky ze zahraničí do USA s výrazně nižší daňovou sazbou než současných 35 procent. Výši nové sazby pro repatriaci zisků však neupřesnil.

Americké firmy drží podle agentury Reuters v zahraničí zisky v objemu kolem 2,6 bilionu dolarů (64 bilionů Kč), aby se vysokému zdanění vyhnuly. To by sice výpadek na příjmové straně částečně vykrylo, ale ani podnikatel­é nejsou z Trumpova návrhu příliš nadšení. Stejně jako ekonomům jim totiž kromě výše sazby v Trumpově plánu chybí postup, jak chce škrty na daních prosadit.

Minimálně jednu páku, jak zvýšit rozpočtové příjmy, Trumpův plán má. Navrhuje zrušení federální slevy na dani, kterou jednotlivc­i odvedli na lokální i státní úrovni. Podle washington­ské organizace Tax Policy Center by tak do státního rozpočtu v následujíc­ích 10 letech mohlo přitéct až 1,3 bilionu dolarů. Ale to stačit nebude.

Reforma nového šéfa Bílého domu proto zatím srovnání se vzorem z 80. let nesnese. Zatímco první náčrt Reaganovy vize byl třísvazkov­ý spis o více než pěti stech stranách, Trumpův plán se vešel do zhruba 250 slov. Americký prezident vkládá do daňové reformy obrovské naděje. Klíčové bude, jak se k ní postaví Kongres, který má již nyní výhrady – a to jde jen o nástřel. Jen jednu věc totiž republikán­ští kongresman­i nesnášejí víc než vysoké daně... vysoké dluhy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia