MF DNES

Výkupné v Iráku: Katar vezl půl miliardy

500 000 000 dolarů přesně: největší výkupné dějin mělo jít do kapsy jedné šíitské milice a Iráčané ho zabavili hned na letišti.

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Ty kufry vypadaly hned divně. Obrovské, bytelné.

Pak se ukázalo, že je neprosvítí radar. Ukazoval jen černo a nic než černo. To už by probralo i spícího celníka. Ti, kteří měli službu na bagdádském mezinárodn­ím letišti, nechali kufry otevřít. Všech čtyřiadvac­et.

A zjistili, že „černo“jsou ve skutečnost­i svazky dolarů a eur. Dohromady to dělalo půl miliardy dolarů přesně. Pět set milionů. Možná největší výkupné dějin. Letoun přiletěl z Kataru a teď už je jasné proč. Byly to peníze, které měly vykoupit skoro tři desítky bohatých Arabů, většinou Katařany a dva Saúdy, které rok a půl drželi v zajetí jacísi bojovníci na jihu Iráku, napsal britský deník The Independen­t, který zprávu přinesl.

Žádná svatá válka v tom nebyla. Ani terorismus. Byl to únos pro peníze. Je to byznys, který v Iráku opět kvete. Ale politika v tom byla taky.

Katařané si za únos mohli sami. Přijeli si do Iráku zalovit s dravými ptáky a sami byli uloveni.

Tábořili kousek od saúdských hranic. Je záhadou, co hledali za štěstí zrovna tam, když poušť je stejná na obou stranách.

Proč za ně Katar nakonec chtěl vyplatit půl miliardy, je jasné. Řada unesených patřila k vládnoucí knížecí rodině.

Irácký premiér Abádí byl z kufrů v šoku: „Stamiliony pro ozbrojenou skupinu?! To nelze akceptovat,“řekl na tiskové konferenci.

Pro představu: únosci, jakási irácká šíitská milice, která si říká Brigáda strany Alláhovy, by tím dostala obnos rovnající se čtvrtině českého obranného rozpočtu.

Katar sice celou věc popřel, ale co má taky jiného dělat...

Letadlo byl katarský speciál, katarské úřady si vyžádaly zvláštní povolení pro jeho přistání. Přiletěli s ním i katarský velvyslane­c v Iráku a taky zvláštní emisar katarského emíra.

Bizarní případ provázely neméně bizarní detaily.

Je třeba záhadou, proč si Katařané dali tu práci a použili neprůsvitn­é kufry, když se při kontrole nijak netajili, že vezou spoustu peněz. Bavili se o tom mezi sebou zcela otevřeně. A Iráčané jejich arabštině samozřejmě rozuměli.

Katařané se ani nenamáhali, aby dali kufrům diplomatic­kou imunitu, protože pak by mohli na celníky dělat dlouhý nos.

Údajně se ani netajili tím, že jde o výkupné.

Vysvětlení, proč všechno vyžvanili, je však úplně nejbizarně­jší.

Byli si jistí, že únosci mají přímo na místě své lidi, kteří vše mají pod kontrolou. To znamená, že mají pod palcem celníky i bezpečnost­ní službu u rentgenů a šéfy nahoře.

Přímo na bagdádském mezinárodn­ím letišti.

No a protože jde o Blízký východ, který je jedno velké klubko problémů, do vyjednáván­í o propuštění zajatců se zapojil i Írán jako patron šíitských milic, prsty v tom měly i soukromé armády v Sýrii včetně někdejší pobočky al-Káidy jménem an-Nusrá. Součástí dohody zřejmě byla i nedávná evakuace dlouhodobě obklíčenýc­h dvou měst v Sýrii.

Vzhledem k tomu propletenc­i je možné, že peníze by skončily někde v Sýrii jako palivo tamní války.

Jenže byly konfisková­ny –a s tím přichází závěrečná záhada: výkupné nedošlo, ale zajatci byli stejně hned poté propuštěni.

Třeba bylo ještě jedno letadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia