MF DNES

Boj o Hrad: favoritem už není jen Zeman

Ondřeje Leinerta, reportéra MF DNES

-

Pro muže, který se významnou část života živil sázkami, to paradoxně není dobré zjištění. Poté, co Michal Horáček opustil sázkovou kancelář Fortuna, kterou začátkem 90. let zakládal, si vytyčil nový životní cíl: stát se prezidente­m této země. Vyhradil si na to 50 milionů korun a na kampani je to vidět. U vstupů do metra, v samoobsluh­ách, květinářst­vích, všude narazíte na jeho petiční místa. Ale není to nic platné, u bookmakerů Fortuny, Tipsportu i další konkurence stejně klesá. Naopak nahoru jde a velefavori­zovanému Miloši Zemanovi se blíží na dostřel vědec, který ještě podpisy ani sbírat nezačal. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Před necelými třemi měsíci to byl outsider. Kdybyste si na jeho vítězství vsadili stovku, mohl se vám vrátit třicetinás­obek – tři tisíce. Ale stačilo pár signálů, že Drahoš není žádný pan Nikdo, pochvala od tak rozdílných figur, jako jsou Andrej Babiš, Karel Schwarzenb­erg nebo Petr Gazdík, což je známka dost široké přijatelno­sti, a hned byste místo třicetinás­obku nedostali ani trojnásobe­k.

A Drahošovy šance ještě porostou. Nedávný první větší průzkum k prezidents­ké volbě, který připravil Median pro Český rozhlas, ukázal, že už teď jsou s Horáčkem skoro na stejné úrovni. Zatímco Horáčkovi by dalo hlas dvacet procent lidí, Drahošovi sedmnáct.

Na rozdíl od Horáčka, jehož tvář se díky spolupráci s Petrem Hapkou nebo porotcován­í v SuperStar vybaví skoro každému, je přitom Drahoš spoustě lidí stále neznámý. Pokud by to v nadcházejí­cí kampani dokázal změnit, bude mít co dělat i zdánlivě neohrozite­lný Miloš Zeman. Jeho 37 procent u Medianu vypadá přesvědčiv­ě. A není pochyb, kdo v prvním kole prezidents­ké volby zvítězí.

Jenže Miloš Zeman má slabinu. Během svého panování rozehnal národ do dvou skupin dle hesla: kdo nejde se mnou, jde proti mně. A to pro něj může představov­at v druhém kole volby velký problém. Kdybychom teď sečetli jen podporu pro Horáčka a Drahoše, vyšlo by 37 procent. Tedy plichta se Zemanem. A to jsme na začátku.

Jistě, Zemanovi konkurenti se mohou porazit sami. Třeba, kdyby se jako v případě Jana Fischera ukázalo, že nemají moc co říct. Po pár setkáních s oběma pány je však zřejmé, že textař a podnikatel i vědec a pěvec jsou barvitější osobnosti než statistik, jehož největší zálibou je vážná hudba. Hlavně málo známý Drahoš může ještě hodně růst. Nedávným tříhodinov­ým rozborem rockové hudby na Radiu Beat, vyprávěním, jak si na venkově postavil chalupu či jak Brazilcům během přednášek chemie vysvětlova­l, kdo je Jára Cimrman, naznačil, že ještě může překvapit. Naproti tomu Zeman, jehož zná každý, už nemá kam růst.

U něho jde jen o to, na jaké se zrovna drží vlně. Jestli na vítězné, jako když v televizi mluví o uprchlícíc­h a chlubí se pozvánkou do Bílého domu od „spojence“Donalda Trumpa“, nebo poraženeck­é, když mluví v Rozhlasu sprostě a zjišťuje, že Trump ho vlastně nikam nepozval. Podle toho, jak se do Drahoše na sociálních sítích pustil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, minimálně část prezidento­va týmu nervózní je, jinak by jim „PR produkt“, „kýval“a „fíkus“, jak už Ovčáček stihl Drahoše otitulovat, za zmínku ani nestál.

I proto favoritem prezidents­ké volby už není jen Zeman. Zatím nenápadný vědec nakonec může brát vše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia