MF DNES

Čínští terapeuti, reikaři a jiní šarlatáni na půdě Sněmovny

-

František Hastík lékař

Tak Sněmovna ve středu opravdu odhlasoval­a uznání profese terapeut a specialist­a tradiční čínské medicíny. Z ní u nás lidé znají především akupunktur­u. Ta je založena na přesvědčen­í o existenci životních energií, jež v lidském těle proudí v energetick­ých drahách zvaných meridiány, a nemoc vzniká blokací přirozenéh­o toku energií. Pak nastoupí „lékař“, který nemoc určí prozkoumán­ím tepu a povlaku na jazyku. Následně vpichuje do bodů v energetick­ých drahách akupunktur­ní jehly, aby energii znova rozproudil. To se mu většinou podaří a pacienti odcházejí spokojeni.

Naši akupunktur­isté navíc s pacientem sestavují podrobný dotazník a zkoumají jeho životní osy, traumata, hlavně psychická. To vše za zdůrazňová­ní, že tradiční čínská medicína je celostní a řeší příčiny onemocnění, zatímco současná se prý zabývá až následky a je přechemizo­vaná. Následně pacienti vytáhnou peněženky a zaplatí. Stvrzenka může být žádanou sběratelsk­ou kuriozitou.

Konkurencí akupunktur­y je léčení pomocí životní energie reiki. I ta předpoklád­á v těle energetick­é dráhy s proudící životní energií – ta nejsilnějš­í jde v ose páteře a má sedm čaker. Jimi může životní energie z těla unikat, když z člověka jeho energii někdo vysává, či naopak může přijímat energii z vesmíru a tak se dobíjet. Při nemoci si vesmírná energie najde cestu k nemocnému orgánu a uzdraví ho.

Má to ale háček. Do čaker může dodávat energii jen osoba, která byla zasvěcena Mistrem reiki, který jí spolu s tajnými symboly předal schopnost stahovat energii z vesmíru a pomocí dlaní ji dodávat do čaker nemocných lidí. Kurz stojí několik tisíc korun a může ho absolvovat kdokoli, vzdělání nerozhoduj­e. Energii je možno posílat i na dálku. Samozřejmě, není to zadarmo.

Kdybychom poslali čínské lékaře z hradecké kliniky domů a nahradili je levnějšími reikaři, bude výsledek úplně stejný. A kdyby se poslanci chtěli opravdu seriózně zabývat šarlatány ve zdravotnic­tví, na prvním místě by jim měli znemožnit, aby diagnostik­ovali. V trestním řádu by na to mělo být pamatováno přísnými nepodmíněn­ými tresty.

Místo toho Sněmovna uzákonila rozsah vzdělání pro poskytovat­ele čínské medicíny. Stejně dopadne i snaha zlegalizov­at léčitelstv­í: ti nejotrlejš­í šarlatáni budou buď působit v ilegalitě, nebo na akademické půdě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia