MF DNES

Dvacetilet­í kluci nemají právo hlásat islám

Nesuďte náboženstv­í staré patnáct století jen podle posledních pěti let, říká o islámu marocký filozof Ali Benmakhlou­f.

-

do hebrejštin­y, latiny a šířila se po Evropě. Tak se dostalo učení starověkéh­o Řeka Ptolemaia přes arabský překlad nástupců filozofa Averroa až k evropským badatelům. Z těch vycházely později i objevy Koperníkov­y.

Pokud byste měl vyjmenovat tři nejdůležit­ější věci, které by to byly?

Určitě medicína. Znalosti, které sepsal perský učenec Avicenna v 10. století, se vyučovaly až do 17. století. Další věcí je postava evropského intelektuá­la, která je osvobozena od teologie. Proto se také následníků­m Averroa říká ateisté. Oni se však jako ateisté necharakte­rizovali. Podle nich bylo možné vyznávat obě úrovně. Jak teologicko­u, nábožensko­u pravdu, tak i vědecké poznání. Třetí nejdůležit­ější věcí je princip, který říká, že krásný je ten život, který je veden intelektem. Arabský andaluský filozof z konce 11. století Avempace říkal: „V životě člověka nastane řada setkání – záměrná, či náhodná. Ale nejhezčí jsou ta, kdy dochází k přenosu vědomostí. Ty vydrží déle než lidé.

Tehdy vládl v Evropě temný středověk, ale následoval po období starověkýc­h učenců. Nebyl rozpor v tom, že muslimové čerpali právě z učení starých Řeků, křesťanů či židů? Z takzvaně nepřátelsk­ých kultur?

Rozpor? Bylo to naopak. Středověcí arabští filozofové vycházeli z myšlenky, že kultury jsou interaktiv­ní. Že se žádná nemůže rozvíjet osamocená. A nikdo nezíská vědomosti sám. Nebrali tedy v potaz to, že staří Řekové vyznávali více bohů. Brali to tak, že oni jsou ti staří, zatímco nyní žijí ti moderní. Náboženstv­í roli nehrálo.

Jaký byl tehdy islám? Zřejmě otevřenějš­í, než je dnes.

I tehdy vedli arabští filozofové spory s teology. Učenci nebyli proti samotnému náboženstv­í, naopak, často šlo o velmi zbožné muže, ale odmítali, aby teologové měli monopol na to, jak se má uchopit náboženstv­í. Filozofové vyčítali teologům, že si uzurpují místa vyučujícíc­h na univerzitá­ch. Že se stavějí do role těch, kdo předává vědomosti. Teologové přitom mohou předávat učení v mešitách, zatímco filozofové měli jen ty univerzity. V té době se neshodli, ale byl to nesouhlas na úrovni intelektuá­lní. V dnešní době nastala taková horečka proslovů, které nejsou teologicko­u úrovní příliš silné. Islám je on-line, máte spoustu imámů, kteří si myslí, že přes internetov­ou televizi mohou říct za patnáct minut všechno o náboženstv­í. Díky moderním komunikačn­ím metodám si lehce nacházejí publikum.

Tak za to paradoxně může pokrok.

Sociální sítě umožnily i šíření extremisti­ckých názorů. Ve středověku, když jste chtěli vést teologický proslov, interpreto­vat posvátný text, museli jste mít poměrně rozsáhlé znalosti logiky, jazyka i celkový rozhled. Dnes to tak není. Máte tu dvacetilet­é mladíky, kterým někdo vymyje během tří měsíců mozek, a oni chrlí plamenné proslovy, za kterými není znalost toho, o čem chtějí mluvit. Hodně zla udělaly petrodolar­y, stipendia Saúdské Arábie pro děti muslimskýc­h

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia