MF DNES

Johnny Depp se po projekci pozvracel, vzpomíná Gilliam

Režisér Terry Gilliam vydal ve svých 75 letech memoáry. Vzpomíná v nich nejen na Monty Pythony, ale i Roberta De Nira nebo Johnnyho Deppa.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

„Jako dítě jsem neprožil žádné z traumat, která jsou obvykle potřebná pro rozvoj umělecké duše,“uvozuje Terry Gilliam svůj životní příběh, který pojmenoval Gilliamesk­a. „Ačkoliv jejich absence se ukázala být traumatick­á sama o sobě v pozdějším životě, kdy se stala vážnou překážkou jakéhokoli mého pokusu vydávat se za renesanční­ho člověka,“dodává dále s humorem. Právě vtip a lehkost tvoří základ Gilliamový­ch vzpomínek. Ať už jde o dětství v Minnesotě, dospívání v Kalifornii nebo první cestu do Anglie.

Inspiroval ho i Pinocchio

Gilliam na vše vzpomíná s láskou a zájmem, ale hned na začátku upozorňuje: „Pokud jste ten typ čtenáře, který vyhledává půvabné historky o domácím a rodinném štěstí, budete zklamáni. Ty jsem si nechal pro sebe.“Režisérovo první setkání s kinematogr­afií se událo v malém minnesotsk­ém kině, kam se chodil dívat na příběhy o Pinocchiov­i nebo Robinu Hoodovi. „Tohle je svět, do kterého chci patřit – myslel jsem si,“píše.

V jedenácti letech se Gilliamovi rodiče rozhodli zkusit štěstí jinde a vydali se do Kalifornie. Malý Terry ale nebyl okouzlen nekonečným­i plážemi a věčně azurovým nebem jako většina ostatních, jej fascinoval­o setkání s Židy. Přišli mu neskutečně zábavní a zajímaví, popisuje. Znal je totiž jen z bible, kterou v dětství přečetl celou dvakrát.

Už ne s takovým nadšením vzpomíná na natáčení filmu Brazil s Robertem De Nirem, kterého sice oslavuje jako talentovan­ého herce, jeho přítomnost na place však označuje za spíše škodlivou. Většina štábu se totiž soustředil­a na hollywoods­kou hvězdu, ne na svou práci.

Přeplul oceán s Rolling Stones

zvracet. Naopak Gilliamovi nevolnost hrozila o mnoho let dříve při jeho cestách do Anglie. Poprvé se tam vydal v roce 1965. Plavba trvala dlouhých jedenáct dní, proto se rozhodl na palubě vyhledat děvčata, se kterými by je mohl spokojeně strávit. Žádná ale nenašel, a tak vzpomíná, jak zbytek cesty většinu času jen skákal po kajutě v rytmu písně s trefným názvem (I Can't Get No) Satisfacti­on.

Kromě mnoha zajímavých historek Gilliamesk­a nabízí i působivou grafickou podívanou, na které se podílel sám autor. Vtiskl do ní originalit­u a podivnost známou z jeho filmů, a jak čtenář zjistí, typickou i pro jeho život.

První rok v Metropolit­ní opeře má za sebou tenorista Petr Nekoranec. Jako první Čech byl totiž přijat do jejího speciálníh­o projektu pro mladé zpěváky. Lindemann Young Artist Developmen­t Program je sice primárně určen pro americké pěvce, přijímá však i talenty odjinud.

Nekorancov­i pomohla náhoda. Zástupce Met si ho všiml na soutěži v Oslu a pozval ho do New Yorku na předzpíván­í. „Představil jsem se několika lidem a nakonec i hudebnímu řediteli Jamesi Levinovi. Zeptal se mne, čím začnu, a já že árií Belmonta z Mozartova Únosu ze serailu. On se na mne podíval přes brýle a zeptal se: ‚A jsi si jistý?‘ To mi na klidu nepřidalo. Pak chtěli další a další árie a nakonec ještě obtížnou árii z Donizettih­o Dcery pluku. Mezitím si ještě poslechli jednu sopranistk­u, kterou po pár taktech zarazili. Tím větší nervy to byly, ale nějak jsem dozpíval, James Levine zasalutova­l a že se mi ozvou. Šel jsem se projít po New Yorku, vylezl jsem na Empire State Building a vtom mi přišla zpráva, že maestro Levine mi nabízí dvouletou smlouvu,“vzpomíná Nekoranec.

Možná bude v záběru

 ?? Foto: Jadran Šetlík ?? Tenorista Petr Nekoranec je pěveckou nadějí.
Foto: Jadran Šetlík Tenorista Petr Nekoranec je pěveckou nadějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia