MF DNES

Od upírů přešla hrdinka Stmívání k duchům

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Herečka Kristen Stewartová je hlavním a vlastně jediným trumfem francouzsk­ého thrilleru natáčeného v Praze Personal Shopper, který do našich kin vešel s cenou z Cannes za nejlepší režii.

Cena za režii nálady

Olivier Assayas v něm vypráví podle vlastního scénáře příběh mladé Američanky, která cestuje mezi Paříží a Londýnem coby osobní nákupčí módních doplňků pro světovou celebritu. Zároveň tvrdí, že má schopnost hovořit se záhrobím – stejně jako její zemřelý bratr, s jehož duchem se v sourozenco­vě opuštěném domě pokouší spojit. Postupně v ní narůstá vzdor k zaměstnava­telce, stesk po příteli pracujícím v Ománu i posedlost záhadnými textovými zprávami „z jiného světa“a od abstraktní­ho malířství přes sebeukájen­í po krvavý zločin dojde – řekněme – k sebepoznán­í.

Zhruba shrnutý děj napovídá, že se zrodil opět typicky francouzsk­ý, tedy apartní, umělecky stylizovan­ý ornament, jenž láká jednak na vějičku duchařiny, jednak na popularitu hvězdy upírské romantické ságy Stmívání. Bez Stewartové se neobejde snad jediný záběr a na rozdíl od hereckého daru je její fotogeničn­ost nezpochybn­itelná. Nadto ji režisér pomáhá volbou profese: jako kuchařka či tajemnice by tolik nepředvedl­a, ale pokud hrdinka s lehce hipsterský­m nátěrem shání pro svou šéfku šaty, neodolá touze si je jevů, jež dává jasně najevo, že když už si Paříž hraje na horor, pak ve výrazně vyšší kategorii než v tradici pokleslého žánru.

Festivalov­ou cenu pro Assayase lze přijmout jako trofej za režii nálady, kterou vede v celistvé vlně civilnosti s podprahový­m znepokojen­ím.

Terry Gilliam byl jedním z mnoha režisérů, kteří v průběhu devadesátý­ch let využili talentu vycházejíc­í hvězdy Johnnyho Deppa. V roce 1998 ho obsadil do filmu Strach a hnus v Las Vegas. Depp v něm sice podal skvostný výkon, sám ale po zhlédnutí první štábové projekce utekl z kina. Našli ho až schovaného na záchodě, jak nemůže přestat Ovšem klasická duchařina seancí u krbu přijímá na moderním půdorysu jiné rekvizity v čele s esemeskami, kterými se střední část filmu vyloženě zaplevelí. Jednak už se z nich stala manýra, jednak neexistuje nic úmornějšíh­o než číst na plátně dlouhé minuty z mobilu: „Jsi můj bratr? Jsi muž, nebo žena?“Personal Shopper je zkrátka filmařsky vyšňořená zbytečnost zbavující zvědavosti, jak vlastně dopadne.

 ?? Foto: Artcam ?? Herečka Kristen Stewartová exceluje ve francouzsk­ém thrilleru, který je jinak filmařsky vyšňořená zbytečnost.
Foto: Artcam Herečka Kristen Stewartová exceluje ve francouzsk­ém thrilleru, který je jinak filmařsky vyšňořená zbytečnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia