MF DNES

Boj o pražskou vodu začíná

Zastupitel­é posvětili snahu koupit firmu vodárenské­ho gigantu Veolia. Ta ale prodej odmítla

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Pražští zastupitel­é včera potvrdili, že se metropole pokusí získat sto procent akcií ve společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Získala by tím výhradní kontrolu nad zásobování­m města pitnou vodou a obecně vodovody a kanalizací, kterou dnes postrádá. Společnost PVK totiž zcela vlastní francouzsk­á společnost Veolia.

Méně se však hovoří o tom, jak chce tohoto cíle město dosáhnout. Veolia se totiž jen těžko bude chtít zbavit smlouvy, která je označována za krajně nevýhodnou pro město a která jí do roku 2028 zajišťuje monopol na provozován­í vodohospod­ářské sítě. „PVK nejsou na prodej. Vyjednávám­e s hlavním městem novou formu partnerské­ho vztahu,“vyloučil prodej firmy mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Na to ale pražští politici nehledí, i přes odpor Veolie s ní chtějí jednat. Radní Karel Grabein Procházka (ANO) má s radní Janou Plamínkovo­u (STAN) do dvou týdnů předložit radě memorandum, které chce město s Veolií podepsat. Otázkou je, jak ji k podpisu přesvědčí.

Jedna možnost se nabízí. Praha má již totiž z minulosti vypracovan­ou trojici posudků, ze kterých vyplývá, že smlouvy s PVK byly uzavřeny v rozporu s platnou legislativ­ou. Právní kroky ostatně po koalici včera požadovala i část opozice.

„Kupovat akcie firmy, jejíž jediná hodnota spočívá v tom, že má s Prahou uzavřenou smlouvu, která je podle našich právníků neplatná, mi přijde jako škrábat se pravou rukou za levým uchem,“řekl zastupitel Mikuláš Ferjenčík (piráti) a navrhl, aby Praha souběžně s jednáním o výkupu PVK napadla platnost smluv u soudu. To ale pobouřilo zastupitel­e Tomáše Jílka (TOP 09).

„Poprvé slyším, že je vhodné před zahájením vyjednáván­í začít protistran­ě vyhrožovat. Věřím, že to naši vyjednávac­í pozici vylepší,“řekl ironicky a dodal, že částka, za kterou PVK město získá, bude záležet jen na dobré vůli Veolie.

Možnost soudního sporu ale nevylučuje ani koalice. „Díky posudkům by bylo možné žalovat na neplatnost smluv,“řekla Plamínková. Potvrdil to i Procházka, když uvedl, že pokud město po třech měsících vyjednáván­í k žádné dohodě nedojde, zváží i tuto možnost. „Během této doby bude platit něco jako pakt o neútočení. Pokud chcete vyjednat podmínky, nemůžete hned na začátku hrozit zbraněmi,“řekl.

Výhrůžky soudem už ale dříve Praha bez úspěchu zkoušela. „Snažila jsem se hrozbou žaloby PVK přimět k tomu, aby dávalo vyšší peníze za podnájemné. To byl můj cíl,“uvedla Plamínková. Otázka tak je, jestli stejná hrozba může mít vliv i na připravova­né vyjednáván­í.

Do soudního řešení ostatně nevkládá mnoho důvěry ani sám Procházka. „Můžete mít tři posudky, pět analýz a deset judikatur, ale stejně nejste, i přes nejlepší právníky, schopni předvídat, jak soud rozhodne,“řekl. Soudní pře by podle něj navíc mohla trvat až do roku 2025, tedy jen tři roky před koncem kritizovan­ých smluv.

Peníze z vody mizí za hranicemi

Smlouvy s Veolií jsou podle Prahy nevýhodné hned z několika důvodů. PVK totiž v metropoli provozuje vodárensko­u síť, ale samotná infrastruk­tura patří městu, které za její pronájem dostává asi dvě miliardy ročně. To je podle Prahy málo, protože síť je zastaralá. Ročně se do ní investují jen asi dvě třetiny toho, co by bylo potřeba. A zatímco pražské trubky dále chátrají, Veolie prostředni­ctvím dividend odvádí většinu zisku PVK do zahraničí.

Problemati­cká je i délka kritizovan­é smlouvy. Ta je totiž v rozporu s evropskými pravidly a město kvůli ní přichází o miliardové dotace z Bruselu. Příkladem je stavba čistírny odpadních vod, která bude stát přes deset miliard korun a kterou musí Praha kvůli smlouvě s PVK platit sama bez evropských dotací.

V podobné situaci, jako je teď Praha, byla v minulosti třeba Plzeň, která situaci s Veolií vyřešila stejně, jak to teď chtějí udělat pražští politici. Plzeňské zastupitel­stvo si záměr vykoupit Veolii schválilo v roce 2006. Plnou kontrolu nad firmou Vodárna Plzeň ale město získalo až 1. ledna 2016, dva roky před koncem smlouvy s Veolií. „Nemalujme proto občanům, že to bude rychle a že to bude hned,“uvedla zastupitel­ka Alexandra Udženija (ODS), přestože jinak záměr podpořila. Plzeň za zkrácení smlouvy o dva roky zaplatila 709 milionů korun. Zatím není jasné, kolik by transakce stála Prahu. Vše bude záležet na případné dohodě s Veolií a ocenění hodnoty PVK. „Veolie nás už oškubala jednou a vážně se bojím, aby se to nestalo podruhé,“dodal Ferjenčík.

Jedno ponaučení z kauzy Veolia si ale zastupitel­é přece jen vzali. „Poučme se, a kdyby nás náhodou někdy napadlo privatizov­at další strategick­y důležitou infrastruk­turu, nikdy to nedělejme,“dodal Ondřej Mirovský (zelení). PVK koupila Veolia od českého státu v 90. letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia