MF DNES

„Odmítnout právo na umělé oplodnění má svou logiku“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pokud si chce žena nechat zamrazit vajíčka, měla by to stihnout do pětadvacet­i, říká lékař Štěpán Budka.

-

Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

poté pracoval na Gynekologi­cko-porodnické klinice v Praze. Na gynekologi­cko-porodnické­m oddělení je dodnes externím spolupraco­vníkem.

a dnes působí především v v Praze a v Kolíně.

Jaké mýty ještě dnes panují kolem umělého oplodnění?

Největší mýtus je, že se lidé snaží o těhotenstv­í a ono to nejde, tak si mezitím rozjedou kariéru, postaví dům, uspoří peníze a pak přijdou do centra asistované reprodukce. A myslí si, že jim pomůžeme. Tak to nefunguje.

Jak jsou jednotlivé metody finančně náročné?

Pojišťovna zákroky hradí nebo na ně alespoň u složitější­ch metod přispívá. Můžeme ji však do toho zapojit jen do devětatřic­átých narozenin věku ženy. U inseminace je limit šestkrát za rok, u cyklu umělého oplodnění čtyřikrát za život. Třeba cyklus s darovanými vajíčky vyjde pár asi na sto tisíc korun.

Je pravda, že se muži bojí chodit na vyšetření spermií?

Ano, velmi často žena přijde nejdřív sama a svého muže musí ještě přesvědčit. Přitom pro toho chlapa to znamená jenom odevzdat spermie. Jde to i úplně anonymně.

Sedí můj obrázek, že muž přijde a dostane balík lechtivých časopisů?

No jasně, bohužel to tak je. Jednou k nám přišel pacient a řekl, že to v té místnosti bylo úplně hrozné. Do té doby jsem se tím nezabýval, tak jsem se tam šel podívat. Nabídka časopisů je opravdu hrozná. Chtěli jsme proto vymyslet něco jiného, jenže pak jsme zjistili, že trh s touto literaturo­u je stejný, jako když mi bylo patnáct. A moderní časopisy stojí strašně moc peněz.

Člověk by řekl, že je toho všude dost, když občas přijde do trafiky. Navíc na internetu je porno snadno a zdarma dostupné.

Tak to někdy prolistujt­e. (smích) Nevím, jestli máme mužům pouštět videa. Každý má dnes chytrý mobil a my máme rychlý internet, takže si to může najít sám.

Ženy si dnes často nechávají preventivn­ě zamrazit vajíčka.

Osobně si myslím, že doporučova­t to jako preventivn­í opatření je chyba. Protože vajíčka jsou na mražení nejcitlivě­jší. A pokud si chce žena nechat zamrazit vajíčka do zásoby, měla by se pro to rozhodnout do pětadvacet­i let. Když přijde v pětatřicet­i s tím, že má ještě rozjetou kariéru a chce si nechat zamrazit vajíčka, šance jsou velmi malé.

Může si i single muž nechat zamrazit spermie?

Ano, ale žádná pojišťovna mu to nezaplatí. Máme program, ve kterém mužům před onkologick­ou léčbou mrazíme spermie zdarma. Po chemoterap­ii nebo jiné onkologick­é léčbě o ně totiž pravděpodo­bně přijdou.

Jaké jsou další podmínky pro úspěšné umělé oplodnění?

Nejdůležit­ější je věk. Pak je to celkový zdravotní stav. U ženy s obezitou jsou vyšší rizika komplikací, větší spotřeby léků a delší stimulace i nižšího zisku vajíček. Jsou také ohroženy vyšším rizikem potratu.

Odmítnete takovou ženu?

Já osobně ji neodmítnu, protože mám za sebou léčbu obezity. Ale snažím se jí doporučit, aby tu váhu zredukoval­a. Polovina pacientek se urazí a už nepřijde a z té druhé půlky to začne řešit jen pár žen.

Je něco, čeho se ženy u umělého oplodnění bojí?

Na začátku se bojí úplně všeho. Nejvíc toho, že jim cyklus umělého oplodnění způsobí nějaké těžké nebo trvalé poškození – ať už ve smyslu rakoviny nebo neplodnost­i. Naprostá většina z nich zbytečně.

Bojí se lidé i záměny embryí poté, co se na jeden takový případ přišlo?

Teď už zas ne, ale bezprostře­dně poté se báli. A je to logické. Je lež, že se to někde díky systému kontroly stát nemůže.

Říkají rodiče svým dětem, že vznikly z umělého oplodnění?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia