MF DNES

Hip hop i punk

-

Kvalitní koncerty i dílny pro děti budou připraveny v neděli od 14.00 u pankráckéh­o Café Na půl cesty. K poslechu zahrají punkoví Cirguz, hiphopoví Angel Mafia i ska kapela The Chancers. Samozřejmo­stí je zapálení velké vatry a možnost opéct si vuřt či jinou uzeninu. (et)

Mluví rychle a k ženám je velmi upřímný. Lékař Štěpán Budka pomáhá lidem, kteří nemohou počít dítě přirozenou cestou. Nedávné rozhodnutí poslanců upřít single ženám právo na umělé oplodnění ale chápe. „Lidé odkládají plodnost. Pak přijdou pozdě a navíc o tom mají jen velmi povrchní povědomí. Někdy i od gynekologů přicházejí neinformov­aní. Je složité pracovat s ženou, které je čtyřicet dva let a lékař jí řekl, že má vaječníky jako ve dvaceti. Věk je neúprosný a je to horší, než kdyby měla jen jeden vaječník,“říká Budka.

Jak to, že dnes ženy rodí i v šestašedes­áti?

Protože medicína v tomto ohledu umí obejít přírodu. Základ všeho je vytvořit zdravé embryo, připravit ženu na těhotenstv­í zas takový problém není.

Poslanci odmítli dát ženám bez partnera právo na umělé oplodnění. Co si o tom myslíte?

Když se nad tím zamyslím úplně jednoduše, s rozhodnutí­m bych nesouhlasi­l. Na druhou stranu neznám názory sociálních úřadů, dětských psychologů a demografic­ké údaje, jež by řekly, jaký by to mělo vliv na celou společnost. Když zvážím všechna pro a proti, závěr poslanců má svou logiku. Touha single žen po dítěti je pochopitel­ná a stát by jim k tomu měl vytvořit podmínky. Navíc v době, kdy počet těhotných klesá. Jak ale nakládat s registrova­nými páry stejného pohlaví? A co single muži?

Chodí k vám hodně single žen se zájmem o umělé oplodnění?

Tolik jich není. Většinou jsou dobře poučené a říkají, že se jen chtějí nechat vyšetřit. Aby věděly, jak rychle mají shánět partnera. Přijdou třeba tři do měsíce. Spíš mám u spousty párů, kterým je nad pětatřicet, pocit, že ještě nejsou úplně vnitřně rozhodnuté mít dítě.

Proč tedy přicházejí k vám?

U nás totiž hledají možnost, jak to co nejvíc oddálit. Polovina žen dokonce vůbec neví, jestli toho chlapa chce. Nebo je jeden z nich absolutně proti a dává to ostentativ­ně najevo.

Co všechno párům nabízíte?

Nejdřív je vyšetříme. U muže se udělá spermiogra­m a krevní odběry, u ženy je to složitější. Musíme znát její věk, udělat ultrazvuko­vé vyšetření a zjistit laboratorn­í hodnoty, které nám stanoví, jakou má žena aktuální zásobu vajíček. Často se pár s výsledkem vyšetření spokojí. Pak je třeba oba upozornit, že to tak není navždy. Dál se snaží doma.

A pokud nejsou spokojení?

Navrhneme jim několik možností. Nejzákladn­ější metodou je inseminace spermiemi partnera. Žena se také může nechat oplodnit spermiemi dárce, ale partner s tím musí souhlasit. Dělá se to velmi málo.

Proč?

Muž má často problém s tím, že by se jeho buňka měla vyměnit za nějakou cizí. A nepřipoušt­í si, že by problém mohl být třeba na jeho straně. I ta žena často hledá chybu u sebe a ne u muže. Navíc se to málo dělá i proto, že vybrat jednu pohybující se spermii v těch milionech je jednodušší, než když máte málo vajíček. Inseminace je nejčastěji používaná metoda, ale nese s sebou také jen sedmi- až desetiproc­entní šanci na úspěch. To ten pár musí vědět.

Jaké jsou další možnosti?

Největší šance je u cyklu stimulace s vlastními vajíčky. Odebereme vajíčka a spermie, vajíčka oplodníme a embryo transferuj­eme zpět do ženy. Další možností je cyklus s darovanými vajíčky, kdy nastimuluj­eme dárkyni, ale spermie jsou od partnera. A pak jsou darovaná embrya, kdy jak vajíčka, tak spermie jsou od dárců.

 ?? Foto: Michal Protivansk­ý, Pronatal ?? Upřímný Devětatřic­etiletý lékař Štěpán Budka ženám na rovinu říká, jaké mají s oplodněním šance.
Foto: Michal Protivansk­ý, Pronatal Upřímný Devětatřic­etiletý lékař Štěpán Budka ženám na rovinu říká, jaké mají s oplodněním šance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia