MF DNES

Procházka historií: jak a proč vznikly první tábory

Zocelení mládeže i snaha vybít jejich vandalské choutky. Začátky táborů ve světě mají různé důvody.

-

Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Asi byste jen těžko našli člověka, který jako dítě nebyl alespoň jednou na táboře. I dnes velká většina rodičů posílá své potomky na nejrůznějš­í tábory – k těm klasickým přibyly v průběhu let počítačové, taneční, výtvarné, tábory s angličtino­u... Nabídka je natolik pestrá, že si z ní vybere každý. Víte ale, jak první tábory vznikly a odkud se jejich myšlenka vzala?

Zřejmě první dětský tábor založil v roce 1861 Američan Frederick W. Gunn. Rozvoj tábornictv­í však souvisí

Parádní podívanou znovu slibuje největší český tenisový turnaj, ženský podnik J&T Banka Prague Open. Na antukových dvorcích ve Stromovce se hraje od pondělí do soboty, termínově o týden později než před rokem.

S tím je spojeno i největší přání pořadatelů, kteří vyhlížejí přívětivěj­ší počasí, loni se hráčky musely prodírat k míčkům i skrz sněhové vločky.

V turnajovém pavouku nebudou chybět nejlepší Češky: světová trojka Karolína Plíšková, členka Top 20 Barbora Strýcová, znovu povstávají­cí Lucie Šafářová, po žebříčku rychle především se jménem Ernest Thompson Seton. Tento malíř a spisovatel, který se narodil v roce 1860 v Anglii a většinu života prožil ve Spojených státech amerických, vytvořil v roce 1902 z party chlapců, kteří se jen tak poflakoval­i a škodili mu na jeho usedlosti a pozemcích Windyghoul v Connecticu­tu, skupinu Woodcraft Indians. Při práci s nimi využíval svých zkušeností lovce a zálesáka. Tím položil základy woodcrafte­rského hnutí neboli Lesní moudrosti, které shrnul v knize Birch Bark Roll (Svazek březové kůry).

První skautský tábor

Souběžně s woodcrafte­rským hnutím se v Anglii rozvíjel skauting. Zakladatel skautingu, voják Robert Baden-Powell, který to v armádě dotáhl až na brigádního generála, se pravděpodo­bně inspiroval Setonovou knihou a uspořádal v roce 1907 na ostrově Brownsea, v zálivu u města Poole v anglickém hrabství Dorset první skautský tábor na světě. Zúčastnilo se ho 20 chlapců z rozdílných společensk­ých vrstev, kteří se v přírodě společně věnovali různým činnostem. Generál je vedl k samostatno­sti a k pomoci jednoho druhému. Později vydal knihu Scouting For Boys, i díky ní se skauting rozšířil po Anglii i do ostatních zemí světa.

Vznik Junáka

Podle Baden-Powellova systému založil u nás skauting v roce 1911 Antonín Benjamin Svojsík – a použil název Junák. Už o rok později, v červenci 1912, se u nás konal i první tábor. Nedaleko hradu Lipnice se na něm sešlo 13 chlapců.

O rok později již tábořilo 15 junáckých skupin a poprvé se objevily stoupající Kateřina Siniaková, zlepšující se ranařka Kristýna Plíšková.

Nebo levačka Markéta Vondroušov­á, sedmnáctil­etá kometa, která po senzačním triumfu na turnaji v Bielu před týdnem prožila reprezenta­ční debut ve Fed Cupu.

Kromě českých dam se obecenstvu představí i bývalá jednička Caroline Wozniacká, dánská kráska bude největší zahraniční ozdobou pražského klání.

Takhle před turnajem mluví české favoritky.

Karolína Plíšková: „Pro kamarády a některé příbuzné je to jediná šance mě vidět hrát naživo. Zájem bude velký, doufám, že na zápasy dorazí hodně diváků. Těším se, zase bych si přála turnaj vyhrát.“

Barbora Strýcová: „Každá holka, stany s podsadou, český „vynález“. Koncem září téhož roku byl uspořádán propagační tábor na Císařském ostrově v Praze. Vedle stanů, kuchyně s kamny, lavic a stolů a táborové brány se největší pozornosti těšila improvizov­aná truhlářská dílna, indiánský stav na výrobu rohoží a velký stan s výstavou rukodělnýc­h prací.

Brzy se ke skautingu přidaly dívky. První tábor skautek byl v roce 1915 u středočesk­é Živohoště.

Mezi válkami dětských táborů přibývalo, kromě Junáka je pořádal i Sokol, různé církevní a charitativ­ní Hraje se od 1. do 6. května na Spartě, vstupné je kromě finále zdarma. Pořadatelé zajišťují zdarma kyvadlovou dopravu z nádraží Holešovice. organizace, YMCA, YWCA a další. Ve 30. letech 20. století začaly vznikat stálé tábory s chatkami.

Po roce 1948 byla většina těchto dětských organizací zrušena a nahrazena Pionýrskou organizací. Ta v pořádání táborů pokračoval­a, ale dala jim politický směr.

 ?? Foto: archiv YMCA ?? Výchova Tábory v minulosti se zaměřovaly především na fyzickou zdatnost a charaktero­vé vlastnosti.
Foto: archiv YMCA Výchova Tábory v minulosti se zaměřovaly především na fyzickou zdatnost a charaktero­vé vlastnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia