MF DNES

Mrázek hledal bránu: Na začátku jsem se trápil

-

Michael Langr hokejový reportér MF DNES

Od začátku Finy mačkali. Lépe se pohybovali. Vytvářeli šance. Trefili tyčku. Přesto čeští hokejisté prohrávali v úvodním duelu turnaje Carlson Hockey Games v Českých Budějovicí­ch s Finskem 0:2.

Ale nepoložili se, postupně nastříleli Finům tři branky a první duel turnaje vyhráli. Povedl se jim obrat na 3:2.

„Prohrávat 0:2 v prvních minutách nebylo moc příjemné. Ale fanoušci nás hnali dopředu. Kluci hráli výborně, což nám určitě pomohlo,“popisoval brankář Petr Mrázek, který v prvních osmi minutách dvakrát inkasoval po ojedinělýc­h šancích Finů.

„Nebyl to start, který jsem si představov­al. Kluci začali výborně, hráli jsme dobře do obrany. Ale z mého pohledu musím říct, že jsem se prvních patnáct minut trápil, hledal jsem bránu. Led je trochu jiný, ztrácel jsem puky, protože je to trochu nezvyk s těmi reklamami na ledě i na mantinelec­h. Nechytal jsem asi tři týdny zápas a Finové hned z prvního útoku dali gól. Ale potom si to trochu sedlo a bylo to lepší.“

Trpělivá, ale aktivní hra české reprezenta­ce, která měla většinu zápasu navrch, nakonec přinesla obrat a nadšení zcela zaplněné českobuděj­ovické arény. Tým v pohledném zápase prokázal nejen hokejový um, ale i charakter.

„Nikdo nevěšel hlavu. Šlo o to, aby to někdo nezačínal tahat, abychom hráli všichni spolu. Kluci makali a povedlo se nám to otočit,“říkal po výhře 3:2 obránce Radko Gudas. Vnímá však i nedostatky: „V obraně si musíme dávat větší pozor a zapracovat na dorážkách. Myslím si, že si k tomu sedneme a řekneme, jak hrát jinak.“

Finové měli několik šancí v brejcích, dostali se do vedení, ale téměř celý zápas kontrolova­la dobrým pohybem na obou stranách hřiště i nápaditou ofenzivou domácí reprezenta­ce.

„Utkání jsme otočili zaslouženě. Postupně jsme přidávali na obrátkách a dobrou hrou jsme si za obratem šli,“těšilo kouče Josefa Jandače, který měl poprvé k dispozici pět posil z NHL: Mrázka, Gudase, Jakuba Kindla, Michala Kempného a Jakuba Voráčka.

Započítáme-li budoucí posily Tomáše Plekance a Davida Pastrňáka, čítá současný kádr 33 jmen. Ač chce Jandač brát do Francie pět útoků, je jasné, že počet nominovaný­ch se zredukuje. „Všichni se o to rvou, za což jsme rádi. Nechceme dělat žádné závěry, nejsme ani o všem přesvědčen­í,“řekl Jandač.

Ztrácel jsem puky, protože je to nezvyk s těmi reklamami na ledě i na mantinelec­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia