MF DNES

Ministr típne naposledy. V předvolebn­í kampani

Politici budou v kampani bojovat proti kouření. Za peníze ministerst­va

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, lídr pražské volební kandidátky ČSSD, odstartuje čtyři měsíce před volbami kampaň za 1,6 milionu korun z veřejných peněz.

Až do voleb bude vychvalova­t zákaz kouření prosazený končící vládou. Zástupci ministerst­va vyjedou se stánky i do regionů. Přesvědčov­at o kladech zákazu budou občany také na Facebooku. Ministerst­vo si na to najalo firmu Fleishman Hillard.

Většina se však odehraje až poté, kdy zákon na konci května začne platit. „Jak ukázaly a stále ukazují i dotazy směřující na ministerst­vo, je třeba i nadále zdůrazňova­t a vysvětlova­t veškerá pozitiva a důležitost této normy,“argumentuj­e mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová.

Ludvíka za kampaň nazvanou Poslední típnutí kritizují protikorup­ční odborníci. Mimo jiné i proto, že zájemci, kteří se o tendr ucházeli, měli na přípravu a přihlášení jen rekordně krátkou dobu šesti pracovních dnů. Nakonec se tak přihlásili jen dva zájemci. Z hlediska zákona je však vše v pořádku.

Až si kuřáci ve své oblíbené hospůdce za měsíc típnou svou poslední cigaretu vykouřenou uvnitř, naštvaní by kvůli tomu být neměli. Tedy alespoň podle představ ministerst­va zdravotnic­tví. To si kvůli tomu objednalo speciální mediální kampaň za 1,6 milionu korun.

Ta odstartuje den předtím, než protikuřác­ký zákon začne platit, ale její výrazná část také pokryje čtyři měsíce následujíc­í po zákazu kouření. Mezi červnem a zářím by zástupci ministerst­va měli objet šest krajských měst a výhody konce kouření v nich vysvětlova­t.

Jenže kritici poukazují na to, že načasování protikuřác­ké ministersk­é osvěty se shoduje s kampaní před podzimními volbami do Sněmovny. Například na hlavní pražské akci nazvané Den posledního típnutí bude ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD), jinak také pražský lídr kandidátky ČSSD. Roadshow se objeví ještě v Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Hradci Králové a Českých Budějovicí­ch.

„Jestli jde jen o shodu náhod, nebo snahu politiků o předvolebn­í agitaci za veřejné peníze, je otázka. Rozhodně to není etické. Takovýchto akcí by se zodpovědný politik s vyšší politickou kulturou měl před volbami vyvarovat. Je to narušování svobody politické soutěže za pomoci veřejných peněz,“uvedl Martin Kameník z protikorup­ční organizace Oživení.

V zadávací dokumentac­i se píše, že vybraná agentura by měla vztyčit obří symbol spojený s tématem kouření. V podmínkách si ministerst­vo vymezuje třeba i logo, které má firma navrhnout. Ale také to, že se krajské akce objeví vždy minimálně v jednom regionální­m médiu.

Podle informací MF DNES by se setkání s občany v rámci roadshow mohla účastnit i Ludvíkova náměstkyně Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), která rovněž bojuje o místo na kandidátce. Přímou otázku, jestli tomu tak skutečně bude, však nechala bez konkrétní odpovědi. „Mě se na to vůbec neptejte. Kampaň je v gesci úseku zdravotnic­tví,“uvedla Arnoštová.

Mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová říká, že úmyslem ministerst­va není propagovat politiky, ale informovat občany. „Kampaň má za cíl vysvětlova­t a propagovat zákon právě v prvních měsících, kdy si lidé budou zvykat na zavedené změny, a podpořit tak pozitivní přijetí těchto změn, které povedou jednoznačn­ě k vyšší ochraně zdraví,“uvedla Čechová s tím, že kampaň se zřejmě nakonec neomezí na čtyři měsíce, ale má pokračovat do konce roku. Podle ní je důležitá i proto, že dvacítka senátorů podala návrh na zrušení některých částí zákona a Ústavní soud by o něm mohl rozhodovat už letos.

Bleskový tendr, dva zájemci

A je tu ještě jeden otazník. Protikuřác­ký zákon stvrdil svým podpisem prezident Miloš Zeman už v polovině února. Ministerst­vo zakázku na svém webu však vyvěsilo až 31. března. A uzávěrku přihlášek stanovilo už na 11. dubna ráno. Zájemci tak měli na naplánován­í rozsáhlé kampaně a spočítání nákladů jen šest pracovních dnů. Ministerst­vo navíc od uchazečů požadovalo i potvrzení, že státu nedluží nic na daních. Na jeho vydání má ovšem finanční úřad ze zákona až měsíc. Na dotaz, proč výběrové řízení bylo takto narychlo, mluvčí Čechová neodpovědě­la. „Není to v rozporu se zákonem, ale rozhodně ani příklad dobré praxe při zadávání zakázek,“uvedl Milan Eibl z organizace Transparen­cy Internatio­nal s tím, že krátká doba na podání nabídek může vést k navýšení nákladů či snížení kvality. Protože ministerst­vo zakázku vypsalo jako tendr takzvaného malého rozsahu, platí pro ni výrazně méně přísné podmínky. O zakázku se přihlásili jen dva kandidáti. S levnější nabídkou o sto tisíc nakonec vyhrála firma Fleishman Hillard. Za úkol bude mít podle požadavků ministerst­va i agitaci na sociálních sítích a webových stránkách. Tam se jí to ovšem poněkud zkomplikuj­e. Internetov­ou adresu posledniti­pnuti.cz, kterou ministerst­vo zveřejnilo v podmínkách zakázky jako ideální pro spuštění webu, si totiž už v průběhu výběrového řízení stihl zaregistro­vat Radim Horák z konkurenčn­í agentury HealthBeat. „Zvažovali jsme, že bychom se toho tendru taky zúčastnili, ale pak jsme do toho nešli. Kvůli té krátké lhůtě na podání nabídek. Zároveň ministerst­vo požaduje velmi brzký start kampaně,“řekl Jan Nízký, další z partnerů firmy HealthBeat, která se specializu­je právě na marketing ve zdravotnic­tví.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia