MF DNES

Rozpačitá party. Slavia je první, ale jen naoko

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Měla to být velká sláva se vším všudy. Fotbalová Slavia v neděli proti Jablonci poprvé hrála opravdu doma: na stadionu, který jí nově patří, kde není jen v podnájmu. A tak přichystal­a pompézní party.

V Edenu postavila fanzónu, kde dlouho před výkopem hrála hudba, slavilo se, pilo, jedlo. Do okolí se linula vůně klobás a uzené šunky.

Jenže na hřišti se žádné hodování nekonalo.

Naopak pokračoval­a dieta, kterou slávisté nedobrovol­ně drží už od úterního pohárového vyřazení se Zlínem. Díky last minute trefě žolíka Mešanoviče se jim povedlo zachránit aspoň remízu 1:1 a prodloužit ligovou sérii neporazite­lnosti, která trvá dvaadvacet zápasů, ale naděje na titul klesly.

Slavia má po víkendu 59 bodů, stejně jako Plzeň, v průběžné tabulce je díky lepšímu skóre psaná na první místě. Ale kdyby soutěž končila teď, konfety by létaly na západě Čech Viktoria by slavila díky lepším vzájemným zápasům.

„Naše šňůra byla tak dlouhá a úspěšná, že si v nejnevhodn­ější čas vybíráme slabé chvilky,“zalitoval trenér Jaroslav Šilhavý.

Do konce zbývají čtyři kola, drama vrcholí. Teď už každá chyba mrzí dvakrát víc, tlak sílí. A hlavně: rychle ubíhá čas, během kterého je ještě možné napravit zaváhání.

I kdyby Slavia už všechna utkání vyhrála, nemá jistotu tuhle tíhu hráči potřebují psychicky unést. Ne každý to dovede, i nervy najednou tečou rychleji.

Nejkřiklav­ější případ? Simon Deli, dlouhodobě označovaný za nejlepšího stopera v lize. V posledních zápasech chyboval, a když ho trenér proti Jablonci stáhl už na začátku druhé půle, divil se, že na tabuli zasvítilo právě jeho číslo. Aniž si se Šilhavým či spoluhráči plácl, zmizel uraženě do kabiny.

Slávistům chybějí zkušenosti ze zápasů o všechno. Tím spíš by měli mít na paměti základní pravidlo: Kdo chce titul, nesmí se rozklížit vnitřními třenicemi a spekulacem­i.

Snad i proto konkurent z Plzně zůstává tajemný v otázce hledání trenéra. Do konce dubna měl mít čas na rozmyšleno­u Pavel Vrba, kterého lákala i Sparta. Ta ale podle italských médií jedná s Andreou Stramaccio­nim, bývalým koučem Interu Milán, pro kterého má už údajně nachystano­u tříletou smlouvu.

Zdá se tedy, že Vrbova cesta k letnímu návratu je volná - ať už Plzeň zakončí sezonu dalším titulem, nebo spadne za Slavii.

Ta byla proti Jablonci horší, soupeře pustila do několika tutovek a nebýt gólmana Pavlenky a jeho zákroků, neměla by zřejmě ani bod.

„Týden zápasové hrůzy. Poděkování Jirkovi Pavlenkovi, bez něj by byla z oslav převzetí stadionu blamáž,“uznal na Twitteru slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík.

Po utkání byl u toho, když Eden ozářil ohňostroj a oslava pokračoval­a. Ale pokud slávisté chtějí zažít na konci sezony ještě veselejší party, musí teď doufat, že Plzeň zakopne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia