MF DNES

Hledání v ANO: Kým nahradíme Babiše?

Špičky ČSSD by chtěly ukončit aktuální spor v koalici předčasným­i volbami. ANO je proti. A koaličního partnera kritizuje, že už mu jde jen o preference.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na včerejší večer ve Sněmovně svolal „bojovou“poradu se svými spolustran­íky. Cíl: najít vhodného kandidáta na pozici ministra financí. Náhradu právě za Babiše, jehož odvolání přes týden čeká na potvrzení u prezidenta Miloše Zemana, v ANO už se s ním však smířili.

S čím se zatím nesmířili, bylo pondělní ne premiéra Bohuslava Sobotky k prvnímu jménu, Aleně Schillerov­é. Náměstkyně na ministerst­vu financí měla Babiše podle plánů ANO nahradit, podle Sobotky by však byla jen prodloužen­ou rukou šéfa ANO. A tak hnutí včera hledalo další alternativ­y. Jednou z nich byl šéf sněmovního hospodářsk­ého výboru, poslanec ANO a bývalý ředitel českého Microsoftu Ivan Pilný.

V ČSSD, která návrhy ANO očekává co nejdříve, uvažují o tom, že by východiske­m z koaliční krize byly předčasné volby. K tomu by však bylo potřeba najít hlasy minimálně tří pětin poslanců k rozpuštění Sněmovny.

Je to jedna z variant, jak ukončit současné koaliční pnutí: předčasné volby. Mohly by se tak konat i premiérově během letních prázdnin. Zamlouvaly by se prezidentu Miloši Zemanovi i části vedení ČSSD. A hodit by se mohly i hnutí ANO, jehož šéf Andrej Babiš si ulevuje, že koaliční smlouva už funguje jen na papíře. Přesto k nim zřejmě nedojde. Přitom to vypadalo jednoduše. A na posledním jednání předsednic­tva ČSSD minulý pátek to bylo velké téma. „V současné atmosféře se může stát cokoli, a pokud by volby byly co nejdřív, nebyl by už čas na nějakou velkou kampaň. To by nám, kteří si nemůžeme dovolit oblepit republiku jako hnutí ANO, mohlo pomoci,“prozradil zdroj MF DNES z ČSSD, jak vedení strany uvažovalo. Nápad se podle několika zdrojů zamlouval premiérovu šéfporadci Vladimíru Špidlovi nebo dvojce ČSSD Milanu Chovancovi. A tak ho navrhli předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten MF DNES potvrdil: „Tuto věc jsme diskutoval­i a na vedení sociální demokracie probírali.“

Poslanci bez práce

Narazilo to však na problém. Poslanci by nejdřív museli rozhodnout o předčasném rozpuštění Sněmovny. A k tomu není vůle. Dvě stovky poslanců by se totiž ze dne na den ocitly bez zázemí, na které jsou zvyklé.

„Pokud jste do Sněmovny kandidoval­i z lidu, najednou nemáte nic. Musíte si zařídit sociální, zdravotní... Můžete se ocitnout bez zázemí, které při přípravě na předčasné volby potřebujet­e,“přibližuje poslanec ČSSD Antonín Seďa. Ten pamatuje poslední rozpuštění Sněmovny v létě 2013 po zásahu na Úřadu vlády za tehdejšího premiéra Petra Nečase. „Tehdy bylo slíbeno, že dojde ke změně zákona, že se prodlouží mandát až do zvolení nových poslanců. Ale k tomu nedošlo,“dodává sociálněde­mokratický poslanec. Podobně mluví zástupci i některých dalších stran.

Byť každému se předčasné volby nehodí z jiných důvodů.

Shovívavá jen ODS a KSČM

Hnutí ANO se hlavně nechce předčasně odcházet z vlády. Sobotkovo odvolání ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše kvůli pochybnost­em ohledně nákupu korunových dluhopisů a tomu, jak přišel k majetku, kritizuje od začátku.

„Čím dál víc se ukazuje, že dluhopisy byly jen zástupné důvody. Rozkaz zněl jasně, máme nízké preference, tak musíme něco udělat,“říká místopředs­eda Sněmovny a poslanců ANO Radek Vondráček. Mimo záznam však někteří jeho spolustran­íci připouštěj­í, že by pro ANO, které si může dovolit nejštědřej­ší kampaň ze všech parlamentn­ích stran, byl časný termín i taktickou nevýhodou.

Podobně nestrategi­cké by předčasné volby byly pro koalici lidovců a Starostů, která teprve tento týden představil­a společné logo a v průzkumech zatím doplácí na to, že si lidé obě strany příliš nespojují dohromady.

TOP 09 byla pro, aby se volby konaly už před letními prázdninam­i. Během nich by mohl být problém s volební účastí, v září – když v současnost­i prezidente­m vypsaný termín voleb je 20. a 21. října – už by to pak příliš nemělo smysl.

Hlasitě pro předčasné volby se vyjadřuje jen předseda ODS Petr Fiala. A pro by mohli být ještě poslanci KSČM, kteří teď ve Sněmovně sbírají podpisy k jinému kroku – vyslovení nedůvěry vládě. Ten je však ještě méně pravděpodo­bný než předčasné rozpuštění Sněmovny.

„Komunisté zatím nemají ani dost podpisů, aby vůbec ten bod mohl být zařazen na program Poslanecké sněmovny. Tak jak se vyjádřily jednotlivé politické strany, tak spíše neočekávám, že by se k tomu návrhu někdo připojil,“prozradil včera Sobotka.

A tak se rozhádaná koalice ČSSD s ANO a tak trochu mimo stranou stojícími lidovci zřejmě pokusí dovládnout až do řádného termínu voleb. Až do nich si pak oba hlavní rivalové taky nechávají čas na rozhodnutí, zda podpoří ve volbách dalších – prezidents­kých – třetího účastníka sporu, prezidenta Miloše Zemana.

Ten teď jasně stojí za šéfem ANO Andrejem Babišem, se Sobotkovým návrhem na jeho odvolání navzdory jasnému výkladu ústavy otálí.

Premiér Sobotka mu však včera prostředni­ctvím ČTK vyslal varování. „Po tom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD. Znovu se rozvinula diskuse o tom, zda bychom neměli jako ČSSD postavit nějakého svého kandidáta,“řekl premiér. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na to z Číny zareagoval, že pokud je Sobotka „opravdu a skutečně levicový politik, nechť nepátrá, podívá se do zrcadla a jde do toho s odvahou sám“. To však Sobotka odmítl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia