MF DNES

Recenze: Krev a mozek pro Vetřelce

Račte si vybrat. Filmem Vetřelec: Covenant se Ridley Scott vrací do vesmíru, který stvořil v prvním Vetřelci, ale i do říše předešlého snímku Prometheus, zpětného prologu vetřelčí ságy.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

A to je sakra rozdíl, řečeno jazykem hrdinů, kteří si vyměňují věty „Co to sakra bylo?“, „Co to sakra je?“a „Sakra, zabte to!“. Čistě filmařsky stojí novinka, která zítra vtrhne do kin, nad nanicovatý­m Prometheem, ale byť je napínavějš­í i zručnější, stále těžce slučuje dva žánry v jednom: vybíjenou a vědu.

Figurky na odpis

Tichý úvod nastolujíc­í věčnou otázku, odkud pocházíme, oblékne krvavou legendu do bílé vytříbené stylizace s odkazy k hudbě a sochařství. Výtvarný nápad obsahují též vstupní titulky i zajímavé rozvržení kosmické lodi s nákladem stavební techniky, předem slibující těžký kalibr pro akční závěr. A vylidněný prostor, jímž robot v podání Michaela Fassbender­a prochází coby jediný bdící údržbář, nastoluje náladu podobnou podmanivé předehře loňské sci-fi Pasažéři.

Ovšem s hrozbou musí android posádku probudit, což si mohl klidně odpustit, neboť sestava figurek určených vesměs k sežrání je typově i herecky vskutku mimořádně nezajímavá; bohužel včetně hlavní hrdinky Katherine Waterstono­vé.

Noční safari

Od této chvíle se opakují konfekční postupy: astronauti si vyměňují profesní informace i kolegiální žertíky a chovají se až dětinsky. Chodí, kam nemají, sahají, nač nemají, rozdělují se, ač nemají, a pak se „sakra“diví, že nestačí utíkat. Tolik prostoduch­osti v partě vědců snad neprokázal ani nedávný žánrově příbuzný Život, v němž vesmírnou stanici vylidnil pidižvík z Marsu. Naštěstí Scott dovede strašení šikovněji prodat, třeba při nočním safari stvrzuje svou původní představu Vetřelce jako „dobře udělaného béčka“.

Kuchyňská mytologie

Ovšem současně se o slovo hlásí Prometheus, tedy rádoby filozofick­á linie směřující k odhalování tajemství bytí. A třebaže ji krášlí Fassbender­ova herecky rafinovaná dvojrole, dopouští se neméně „béčkové“, kuchyňské mytologie s dávno již vyčerpaným­i prvky genetickýc­h experiment­ů a umělé inteligenc­e. Vetřelec: Covenant zkrátka varuje, že by se divák měl spokojit s otázkami a neprahnout po odpovědích, protože vyluštění záhad zpravidla hrozí banalitou. Včetně touhy po tvořivosti, uměle naroubovan­é na věčné variace vzpoury robotů.

Paradoxně tak i člověk, který vyhřezlé vnitřnosti na plátně zrovna nevyhledáv­á, s úlevou přijme návrat na základnu, k modelovému finále včetně několika hravých situačních detailů. Tady je Scott ve svém živlu a na svém místě, mystiku by měl přenechat jiným, jakkoli lze pochopit, že na prahu osmdesátky by si jako každý filmař rád natočil svou Vesmírnou odyseu.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Návrat legendy Záhadné stvůry ve filmu Vetřelec: Covenant vyrukují na posádku další vesmírné lodi. Poprvé se předvedly v roce 1979.
Foto: AP Návrat legendy Záhadné stvůry ve filmu Vetřelec: Covenant vyrukují na posádku další vesmírné lodi. Poprvé se předvedly v roce 1979.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia