MF DNES

Tajemný mord z konce války

Archivy vydaly ztracený příběh policisty ubitého při povstání.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Před 72 lety skončila v Evropě válka. O rok později, na konci května, jeden český kriminalis­ta objasnil zmizení kamaráda při Pražském povstání. Celý příběh se začíná odvíjet v Praze 5. května 1945.

Po poledni se strhává zuřivá přestřelka u budovy rozhlasu na dnešní Vinohradsk­é třídě. Hlavní město povstává proti německým okupantům. Boje potrvají čtyři kruté dny.

Zhruba ve stejnou chvíli, kdy povstalci obsazují rozhlas, proběhne v Jindřišské ulici první dějství dramatu, jehož smutným hrdinou je vrchní strážmistr Pavel Korábek ze 4. policejníh­o revíru.

Pražské velitelstv­í vydává hodinu před polednem rozkaz k obsazení strategick­ých bodů ve městě. Je jím i budova hlavní pošty v Jindřišské – klíčové komunikačn­í centrum Prahy. Čerstvě jmenovaný policejní velitel pplk. Rožek záhy vyzývá všechny policisty, aby „se postavili za svatou věc národa a nedbali obětí, které snad si boj vyžádá“.

Korábek je jedním z prvních, který výzvu vyslyší. Spěchá do nedaleké budovy pošty, v níž číhá posádka asi třiceti esesmanů. Dosud se přesně neví, proč tak učinil, ale je docela možné, že zjišťoval, jak Němce odzbrojit.

Policista vyjednává. Ovšem když o chvíli později dorazí důstojník SS ozbrojený automatem, situace se rázem mění. Nacista vráží českému policistov­i zbraň do břicha a odvádí ho pryč. Po Pavlu Korábkovi se v tu chvíli slehne zem.

Jisté je jen to, že po válce se domů nevrátí. Není ani mezi zraněnými či padlými. Prostě zmizel. Úřady ho prohlašují za nezvěstnéh­o.

Hledání kamaráda začíná

Nikdo by se nedivil, kdyby tady příběh strážmistr­a skončil. Ostatně nebyl jediný, kdo se během povstání nadobro ztratil. Ovšem jeho kamarád, štábní strážmistr František Dražan, hrdina z květnových bojů o rozhlas, se s tím nechtěl smířit.

„Bylo mu líto především paní Jaroslavy Korábkové a čtyřletého syna, kteří zůstali prakticky bez prostředků. Ani rok po skončení války neměla Jaroslava vdovský důchod a penzi po svém manželovi. Dostala pouze jakousi zálohu, která však byla nedostateč­ná,“vysvětluje historik Radek Galaš z Policejníh­o muzea v Praze, který zapomenutý případ před pár týdny rekonstruo­val.

To byly hlavní důvody, proč se Dražan rok po válce rozhodl ve svém volném čase nalézt tělo svého kamaráda a objasnit okolnosti jeho zmizení. Policie po něm pochopitel­ně celý rok oficiálně pátrala, ale bez úspěchu.

Štábní strážmistr pátral v okolí někdejšího sídla gestapa, Petschkova paláce, na nároží dnešních ulic Washington­ova a Politickýc­h vězňů. Hledal svědky, kteří tam v květnu roku 1945 bydleli nebo pracovali. Měl totiž indicie, že protektorá­tního policistu Korábka esesáci odvlekli z Jindřišské právě tam.

Několik svědků skutečně našel a zároveň zjistil, že v paláci a v jeho blízkosti bylo v květnu 1945 pohřbeno několik mrtvých. Byl mezi nimi i jeho kamarád?

„Dražan dostal od nadřízenýc­h povolení vést vyšetřován­í na vlastní pěst, a tím se mu otevřela cesta do vazební věznice na Pankráci. Tam na soud čekali příslušníc­i gestapa, které sem svezli z různých zajateckýc­h táborů,“popisuje Galaš.

Gestapák spláchl kaluž krve

Dražan se pouští do výslechů. Ačkoliv gestapáci mlží, přece jen od nich nějaké informace získává. Zmiňované hroby v parku před Pečkárnou jsou nicméně falešnou stopou. Leželi v nich padlí němečtí vojáci, které po skončení války úřady odvezly. Zoufalý Dražan proto překopává dvory uvnitř paláce. Marně. Stále mu chybí klíčové svědectví. Nicméně věří své intuici a dalšími výslechy gestapáků se k němu dopracuje. Potvrdí tak smutnou skutečnost: Korábek nepřežil.

Gestapáci na svého uvězněného kolegu Omara Wilckeho prásknou, že o květnové události nejenom slyšel, jak původně vyhýbavě tvrdil, ale také mrtvého Korábka viděl. A to 5. května 1945 na nádvoří paláce poblíž tamní garáže. Wilcke vzápětí přizná, že tělo do večera zmizelo a že on osobně vodou spláchl kaluž krve, která tam zbyla.

Policista cítí, že je blízko vyřešení záhady, ale to nejdůležit­ější – kamarádovo tělo – stále nemá. Výslechy pokračují, až se v polovině května 1946 nakonec rozpovídá i Sturmbannf­ührer SS Gerhard Andres, v květnových dnech nejvýše postavený úředník v Petschkově paláci.

„Andres konečně udal pravděpodo­bné místo Korábkova hrobu. Dražan tedy esesáka vzal přímo na místo, ale mlžení se opakovalo i tam. Nicméně policista byl dobrý pozorovate­l a všiml si, že se Němec při přecházení dvora krátce zarazil na jednom místě. Právě tam proto začal 25. května kopat. A po hodině a půl narazil na levou lidskou ruku,“vypravuje Galaš. Mrtvola zmučeného muže oblečená do stejnokroj­e protektorá­tní policie patří nešťastném­u Pavlu Korábkovi.

Jistotu přinášejí nálezy kapesníku a snubního prstenu, které vdova bezpečně pozná. Strážmistr­u Dražanovi se po vyčerpávaj­ících týdnech uleví, ale práce pro něj nekončí. Chce najít i vraha svého přítele.

Jedinou stopou je svědectví Karla Kloubka, který byl tehdy v Petschkově paláci vězněn. Osudného 5. května 1945 ho kolem 13. hodiny odvedli k práci v garáži. Uslyšel výstřel, a když vyhlédl na dvůr, spatřil na zemi českého strážníka. Z hlavy mu vytékala čerstvá krev. „Mezi diváky, tj. gestapáky, jsem viděl mladého Němce pocházejíc­ího z Jugoslávie – z Banátu, který měl v ruce pušku. Náš strážník byl zastřelen z pušky, a jak jsem viděl, nikdo jiný pušku neměl,“zapsal si Dražan výpověď.

Perzekuce čekala i Dražana

Vraha se nikdy nepodařilo vypátrat. Neví se ani to, proč byl Korábek odvlečen, mučen a zastřelen. Jisté je jen tolik, že byl posmrtně povýšen na praporčíka, s poctami pohřben a jeho ženě přiznána vdovská penze, příspěvek na výchovu a další zvláštní příplatky. Dražan splnil to, co si předsevzal.

Dlužno dodat, že Korábkova smrt nebyla ojedinělá. Za okupace bylo povražděno 650 českých četníků a policistů.

A jaký byl osud dalších důležitých postav tohoto příběhu? Esesák Gerhard Andres a gestapák Omar Wilcke byli popraveni. Perzekuce však čekala i Františka Dražana. Po komunistic­kém puči byl nadřízeným­i šikanován a později ze služby vyhozen. Ostatně jako tři tisíce jeho kolegů, z nichž 22 dokonce totalitní režim popravil. „Dodnes až na výjimky nebyl nikdo oficiálně rehabilito­ván. Ani morálně,“dodává Galaš.

Dražan dostal povolení vést vyšetřován­í na vlastní pěst.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv Radka Galaše, Muzeum PČR ?? Jedenatřic­etiletého policistu Pavla Korábka (nahoře) zavraždili nacisté v květnu 1945. Jeho mrtvolu vypátral kamarád František Dražan (vpravo) až rok po válce. Korábek se přece dočkal pohřbu s poctami (vlevo).
Foto: archiv Radka Galaše, Muzeum PČR Jedenatřic­etiletého policistu Pavla Korábka (nahoře) zavraždili nacisté v květnu 1945. Jeho mrtvolu vypátral kamarád František Dražan (vpravo) až rok po válce. Korábek se přece dočkal pohřbu s poctami (vlevo).
 ??  ?? Ze spisu Policista Dražan si udělal skicu situace z tragického dne v členité budově Petschkova paláce. Zakreslil i Korábkův hrob. Pramen: ABS
Ze spisu Policista Dražan si udělal skicu situace z tragického dne v členité budově Petschkova paláce. Zakreslil i Korábkův hrob. Pramen: ABS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia