MF DNES

Štěch: Senát Zemana nevydírá, chrání ústavu

-

Senát podle předsedy Milana Štěcha (ČSSD) nevyhrožuj­e prezidento­vi. Připravuje ovšem žalobu na hlavu státu pro případ, kdyby musel chránit ústavu. Štěch to řekl v úterním pořadu Rozstřel na iDNES.cz. Zeman se podle něj mstí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

„Podání musí být precizně zpracované. Poté co začne Senát jednat, už do něj nemůže nikdo zasahovat. Přípravy běží, návrh se píše. Ale budu rád, když se tím organizačn­í výbor ani plénum Senátu nebudou muset zabývat,“prohlásil.

„Senát má ve svých povinnoste­ch chránit ústavu a článek 64 mluví opravdu jasně. Pokud bude prezident otálet s odvoláním, tak to bude hrubým porušením ústavy. Proces ústavní žaloby musí zahájit Senát. Musíme být připraveni konat,“vysvětlil šéf horní komory parlamentu.

O možnosti ústavní žaloby se začalo mezi politiky uvažovat v době, kdy Pražský hrad zpochybnil návrh premiéra Sobotky na odvolání ministra Babiše. Jestliže by prezident návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl během deseti či čtrnácti dnů, „podmínky pro podání žaloby jsou na místě,“prohlásil Štěch minulý týden. Zeman prý o Babišovi rozhodne až po návratu z Číny, kde bude do čtvrtka.

Je mstivý k Sobotkovi

„Miloši Zemanovi do hlavy nevidím. Samozřejmě se s ním znám mnoho let a znám i jeho povahové rysy. Řekl jsem mu, že už před třemi a půl roku měl velmi tvrdé přístupy. Až takové, které bych považoval za trochu mstivé k osobě Bohuslava Sobotky,“naznačil šéf Senátu.

„I kdyby Sobotka zajistil, aby zde slepice snášely zlatá vejce. I kdyby tady zajistil růst o 50 procent, tak nebude pro Zemana dost dobrý,“doplnil předseda Senátu. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia