MF DNES

Šetří se na lécích pro vážně nemocné

- — Iva Bezděková

Některé léky jsou jednoznačn­ě přínosné, přesto marně čekají dlouhé měsíce na úhradu. Těžce nemocní pacienti tak přicházejí o možnost včasné a účinné léčby, říká advokát Vladimír Bíba, odborník na úhrady léků.

Proč podle vás čeští pacienti čekají na úhradu moderních léků mnohonásob­ně déle než v cizině? Souhlasíte s tím, že za tím stojí i snaha státu na moderní léčbě ušetřit?

Důvodů tohoto stavu je mnoho. Tím hlavním důvodem je mnohdy bezdůvodná „rezervovan­ost“lékového úřadu i pojišťoven přiznat v některých případech úhradu i těm lékům, které mají prokazatel­ný a jednoznačn­ý přínos pro pacienta a přitom v poměru k účinkům nejsou tolik nákladné.

Čím déle pacient čeká na moderní léky, tím více se snižuje jeho celková šance na úspěšné léčení. Jaké právní možnosti má člověk, který se chce moderní léčby dočkat, aniž by ji platil ze svého?

Pacient může podle zákona o veřejném zdravotním pojištění požádat o úhradu léku, ale tuto úhradu musí odsouhlasi­t revizní lékař zdravotní pojišťovny. Ty ji ale většinou odmítají. Pacient tak nemá přístup k úhradě léku, který by mohl zásadně zlepšit jeho prognózu.

Léčba moderními léky je velmi drahá a nová léčiva mohou podle ekonomů rozpočty zcela zruinovat. Je vůbec reálné stanovit nějaké objektivní a etické hranice takové léčby?

Mnoho nových léků, i když jsou nákladné, přináší zásadní zlepšení prognózy pacientů. Dosahování „úspor“tím, že se pacientům nepodají, není namístě. Finance na biologické a další nové léky mohl přinést hospodárně­jší systém úhrady v dalších oblastech zdravotní péče, například zdravotnic­kých prostředků, na které se bezdůvodně vynakládaj­í značné prostředky. A v neposlední řadě by stálo za úvahu zvýšit spoluúčast pacientů na léčbě běžných, banálních onemocnění. To je však řešení, které je politicky obtížně průchodné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia