MF DNES

Ekonomika roste, vládě navzdory

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Po zpomalení růstu v předchozíc­h obdobích opět česká ekonomika povzbudivě roste. V prvním čtvrtletí dle předběžnýc­h statistick­ých údajů stoupla meziročně o 2,9 procenta. A podle analytiků by měla zhruba tříprocent­ním tempem růst po celý rok.

„Opravdu cítíme, že byznys v posledních měsících zažívá nejlepší období od velké krize,“potvrzuje šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Přičítá to hlavně dobrým výkonům exportu, který v prvních letošních měsících stoupl o šest procent.

České firmy se prosazují v tradičních zemích, jako je Německo, kam se vyvezlo meziročně o sedm procent více zboží a služeb. Bodují ale také třeba v Číně, kam export vzrostl o více než třetinu. Po letech propadů se zvýšil i vývoz do Ruska (o 26 procent).

Zároveň se v Česku rychle zvedá poptávka po domácím zboží. Nedostatek volných pracovníků tlačí na růst mezd (letos by měly stoupnout až o pět procent) a ten spolu s rekordně nízkou nezaměstna­ností a nízkými úroky vede k vyšším útratám Čechů v obchodech.

Prakticky nic z toho ale není zásluhou vlády. „Vláda může HDP hlavně sundat dolů, vzpomeňme na rok 2012. Ale dokud pořádně nenakopne investice, bude závislost mezi tím, jak politici hýbají s daněmi a výdaji, a tím, jak roste ekonomika, velmi malá. Růst si nekoupíme tím, že rozdáme důchody a dávky,“říká ekonom fondu Quant Aleš Michl. Ekonomice by podle něj nejvíc prospělo, kdyby stát pravidelně ročně investoval sto miliard korun.

Současná vládní krize by nemusela růst ekonomiky ohrozit, nebude-li trvat až do podzimu, soudí Havlíček. Situaci podnikatel­ů by ale mohlo ztížit zablokován­í důležitých zákonů. Neblaze se může projevit rovněž zpoždění investic, pokud se nezačnou ještě v tomto pololetí proplácet dotace ze strukturál­ních fondů.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška by si firmy však mohly poradit s prohlubují­cím se nedostatke­m pracovních sil. „Pozitivní je citelný předstih růstu HDP před růstem zaměstnano­sti, z nějž vyplývá obnovení růstu produktivi­ty. Ekonomika je do jisté míry schopná růst, i když více pracovních sil nebude,“říká Sobíšek.

Česká ekonomika navíc roste svižněji než hospodářst­ví Evropské unie i eurozóny a výkonem se přibližuje vyspělým zemím. „Aktuálně bychom podle našeho výpočtu měli být na 87,9 procenta průměru EU co se týče HDP na osobu,“říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Díky dobrým datům z ekonomiky – a očekávání investorů, že ČNB začne brzy utahovat šrouby měnové politiky a zvedne úrokové sazby – včera také posílila česká koruna. Byla nejsilnějš­í od ukončení intervencí na konci dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia