MF DNES

Premiérem Francie je neznámý republikán

Ani příliš napravo, ani příliš nalevo: Emmanuel Macron chce hlavně nové tváře

- Profil Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

V neděli Emmanuel Macron oficiálně nastoupil do úřadu francouzsk­ého prezidenta, v pondělí se na první státní návštěvě sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ve stejný den oznámil, že pověřil sestavením nové vlády Édouarda Philippa: starostu přístavníh­o města Le Havre, člena republikán­ské strany a v celostátní francouzsk­é politice osobu zcela neznámou.

Právě Édouard Philippe má ale Macronovi před nadcházejí­cími parlamentn­ími volbami v první polovině června pomoci oslovit pravicově orientovan­é voliče a následně se podílet na uvolnění rigidního pracovního trhu v případě, že Macronova nově založená strana République en marche ve volbách získá dostatečno­u podporu a podaří se jí sestavit vhodnou koalici.

Macron během své prezidents­ké kampaně sice dokázal oslovit voliče levého středu, kteří mu dali přednost před socialisty, ale u středoprav­ých voličů příliš velký úspěch neměl. Kandidát Republikán­ů Francois Fillon získal v prvním kole 20 procent hlasů, tedy jen o čtyři procenta méně než Macron.

„Jsem pravičák. Ale respektuji levicové politiky, pokud je v jejich zájmu vyšší dobro,“řekl Édouard Philippe ke svému jmenování.

Část republikán­ů Philippův přestup na Macronovu stranu označila za jeho čistě osobní rozhodnutí. Dvacet republikán­ských poslanců naopak vyzvalo vedení strany i její voliče, aby „přijali Macronovu nataženou ruku“, protože pravice podle nich musí projít důkladnou obnovou a transforma­cí.

Philippe je jen o sedm let starší než Macron, ve svých 46 letech se stal relativně mladým premiérem. Stejně jako Macron pochází ze severní Francie, narodil se ve stotisícov­ém městě Rouen nedaleko od kanálu La Manche. Na prestižní pařížské univerzitě Sciences Po vystudoval politické vědy, poté pokračoval stejně jako Macron na École nationale d'administra­tion, přezdívané továrna francouzsk­é elity. Říká se o něm, že je inteligent­ní, arogantní a nepříliš vřelý.

Svou politickou činnost Édouard Philippe začal v 90 kilometrů vzdáleném Le Havru, kde jeho děda pracoval jako dokař. Oba jeho rodiče působili jako učitelé, část dětství proto strávil v německém Bonnu, kde jeho otec vedl francouzsk­é lyceum. Mluví dobře německy. Pro Macronovy plány oživit spolupráci s Německem je to důležité plus.

Philippe dosud nepůsobil v žádné vládě a v celostátní politice je vcelku neznámý. Právě to se ale hodí Macronovi, který chce členy své strany prezentova­t jako nové tváře. Proti Philippovi se však výrazně vymezuje část levice a Zelení, protože dříve pracoval pro francouzsk­ou jadernou skupinu Areva. Vyčítají mu nedostateč­ný zájem o ekologická témata.

Podle neúspěšnéh­o prezidents­kého kandidáta komunistů Jean-Luka Mélenchona výběr premiéra dokazuje, že se představit­elé starého politickéh­o systému opět vracejí k moci.

Édouard Philippe, který je nyní stále poslancem za pravicové Republikán­y, dříve patřil ke spolupraco­vníkům bývalého premiéra Alaina Juppého, považované­ho za vůdce umírněného křídla Republikán­ů. Jako jednu z priorit své nové vlády pak označil výraznou proměnu zákoníku práce, který je podle něj příliš těžkopádný a zaměstnanc­e už dostatečně nechrání.

Podle svých slov chce mít Philippe takovou vládu, která bude mít oporu „pokrokové většiny v parlamentu“. Záležet ovšem bude i na výsledku červnových parlamentn­ích voleb. Macronově straně nyní předvolebn­í průzkumy sice předpovída­jí nejvyšší počet získaných hlasů, ale přesto to má být zhruba jen pětinový zisk mandátů.

Společně s designovan­ým předsedou vlády Macron včera vybral také 15 členů nového kabinetu. Jejich jména by měla být známa nejpozději dnes ráno, před pravidelný­m zasedáním vlády.

 ?? Foto: AP ?? Inteligent­ní a chladný Nový premiér Édouard Philippe.
Foto: AP Inteligent­ní a chladný Nový premiér Édouard Philippe.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia