MF DNES

EET? Ani náhodou. EU? Ano, ale. . .

-

Promiňte, prosím, je tu ve vesnici nějaká restaurace?“„Myslíte na oběd?“„Ano.“„Tak to je tamhle za rohem. Odtud můžete vidět ceduli. Ale je zavřená, je z toho privátní klub. Když zaboucháte, možná vás pustí dovnitř.“„Děkuji. Zkusíme to.“Maminka s kočárkem se usměje a pokračuje v jízdě jarním sluncem prozářenou návsí.

„Zavřenou“restauraci je snadné najít. Zdálky vypadá jako standardní hostinec, jediný ve vesnici, ale jak se blížíme, něco neštymuje – černá tabule s těžko čitelnou nabídkou piva, pití a povzbuzují­cího utopence je před vstupem na venkovní kamenný dvůr s několika stoly a lavicemi, ale že u nich nikdo nesedí? Je pěkná květnová sobota, krátce po poledni, po turistech, cyklistech ani stopy, a to přesto, že vesnička je to přímo malebná, střediskov­á, veskrze dobře udržované domky a bývalé statky zvou k zastavení, oddechnutí, nabrání sil u jednoduché­ho, chutného českého oběda. Nebo alespoň piva i toho moderního nealka.

Ano, je zamčeno. Dovnitř se dostane jen člen „klubu“, který zná kód. Bez kódu vyklepanéh­o na číselník vedle kliky se dveře neotevřou.

Paní s kočárkem radila „zabouchejt­e“. Po chvíli váhání zaklepeme na dveře, čekáme, nic se neděje. Okna jsou zevnitř zakryta žaluziemi, mezi jejich laťkami je vidět několik mužů u stolu, před každým půllitr, všechny oči stočené jedním směrem, sledují něco na televizní obrazovce umístěné pod stropem v koutě vedle okna.

Po druhém zabouchání se dveře otevřou.

„Nevyhodíte nás? Ucaprtaní výletníci mají hlad a žízeň.“

Zřejmě majitel nás přelétne zrakem, shledá důvěryhodn­ými: „Pojďte dál.“

Projdeme tmavou chodbou a dalšími dveřmi do jen o špetku světlejšíh­o, cigaretový­m kouřem zamlženého lokálu. Čtvero očí nás přelétne a vrátí se ke sledování hokejového zápasu ČR vs. Kanada. „Co si dáte?“„Co máte na pípě?“„Místní dvanáctku nebo desítku.“„Tak snad jednu tu a jednu tu. A k jídlu něco máte? Alespoň něco k tomu pivu.“

„No tak utopence. A pak tu jsou chipsy a nějaký buráky.“

„Tak prosím jednoho utopence a jedny chipsy.“

Barman natáčí pivo, profesioná­lně, řemeslně, jak to má být.

Dvanáctka chutná jako mladší sestra plzně, desítka je mladá, nic neprovokuj­ící. Obě správně vychlazené, čisté, osvěžující. Utopenec standardní, brambůrky kupodivu čerstvé, stejně jako následujíc­í buráky.

Atmosféra? Klubová. Podle tónu konverzace se štamgasti znají, přítomnost cizích je nijak nevzrušuje, pokus o přátelskou konverzaci je neúspěšný.

Není naspěch, posedíme hodinku, další pivo, oříšky.

Každou chvíli vejde někdo místní, nechá si natočit do půllitru nebo do džbánku a za doprovodu čau čau, ty vole, zmizí. Ty s půllitrem pak vidíme na návsi, kde dobrovolní hasiči u požární nádrže čistí a do provozního pořádku dávají hadice, spojky a koncovky a také červené hasičské auto.

Za půllitr dobrého piva jsme v klubu nechali symbolicko­u cenu. Bez účtenky. Ať jde EET do prd..., četli jsme v očích majitele i osazenstva. Ze štamgastů bylo cítit, ať nás EU ochrání od válek a zaručí nám volný pohyb, ale naše životy si dirigovat nedáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia