MF DNES

Cestu na letiště zajistí dlouhé vozy

Až deset obřích autobusů má příští rok spojit metro a letiště. V budoucnu by mohly být zdarma

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Letiště Václava Havla loni odbavilo rekordních 13 milionů cestujícíc­h. Denně to znamená přes 35 tisíc lidí, z nichž většina dále míří směrem do centra města. S tím souvisí i v posledních letech stále rostoucí poptávka po rychlém spojení hromadnou dopravou.

Tu v současnost­i zajišťují dvě autobusové linky vyjíždějíc­í ze stanic metra Nádraží Veleslavín a Zličín. Zejména v prvním případě však už kapacitně nestačí. Dopravní podnik proto loni v únoru začal testovat velkokapac­itní autobus Mercedes a od poloviny listopadu čtyři měsíce zkoušel dokonce tříčlánkov­ý autobus Van Hool. Ten se stal s délkou téměř 25 metrů nejdelším autobusem, který kdy vyjel na české silnice. Jenže letos v březnu na lince 119 cestou z letiště havaroval a už se nevrátil. Dosavadní zkušební provoz těchto obrů zhodnotí rada hlavního města na jednom ze svých jednání v příštích týdnech. Už nyní je ale zřejmé, jaké závěry vyvodí.

„Dopravní podnik by měl urychleně pořídit velkokapac­itní autobusy v počtu do deseti kusů,“sdělil náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Podle něj se to městu vyplatí. „Poslat víc autobusů znamená vyšší náklady na řidiče, pohonné hmoty a podobně. Navíc se mnohdy všichni cestující do běžného autobusu nevejdou a část z nich musí čekat na další,“zdůvodňuje. Jakou formou by dopravní podnik nové vozy získal, zatím není jasné. Nabízí se totiž nejen nákup, ale také pronájem nebo operativní leasing. Každopádně by nové autobusy měly začít sloužit v průběhu příštího roku.

Naopak jiné navrhované opatření, tedy další zkracování intervalů mezi přetíženým­i spoji na letiště,

V dlouhodobé­m výhledu však hlavní město na této trase nepočítá s autobusy. Nahradit by je mělo ještě kapacitněj­ší spojení. Poslední dohoda státu s hlavním městem počítá se železnicí z centra až na letiště, jenže přípravy jsou zdlouhavé a v některých případech stále není jasné ani přesné vedení trati.

Staré plány metra na letiště

Zatím nejdále je státní společnost Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) s úsekem Veleslavín–letiště. Loni na podzim vybrala firmu Metroproje­kt, která má zhotovit projekt do konce příštího roku. „Mohu pouze konstatova­t, že bychom rádi s výstavbou odbočky na letiště započali po roce 2020,“říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Podle odhadů by tato část mohla stát nejdříve v roce 2023.

Další chystaný úsek, opačným směrem do Dejvic, je od výstavby ještě dál. Podle posledních návrhů by měla trať vést pod Střešovice­mi dvěma jednokolej­nými tunely v hloubce až 80 metrů, bude se však muset ještě prokázat efektivita tohoto nákladného podpovrcho­vého řešení.

Na celou přípravu komplikova­ného záměru se dívá pražský magistrát s nedůvěrou. Začíná proto oťukávat i staré plány z přelomu století.

„Vyžádal jsem si podklady k původním návrhům vedení metra až na letiště. Problém s železnicí je v tom, že podobně jako u dostavby Pražského okruhu a dalších velkých dopravních staveb, které má ve své režii stát, nevidím v posledních třech letech větší posun,“řekl MF DNES náměstek Petr Dolínek. Možnost prodloužen­í metra z Motola však zatím hodlá pouze prověřit.

V budoucnu by navíc mohla letiště částečně obsloužit i tramvaj. Do pěti let by měla vzniknout nová trať z Divoké Šárky na Dědinu, v druhé etapě by vedla přes Dlouhou míli až k Terminálu 3.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia