MF DNES

Na Petřín nově přes alej Obětí totality

Na mapu Prahy přibude patnáct nově pojmenovan­ých ulic. Ve hře je i ulice Nicolase Wintona

- Martin Bajtler Jan Bohata

PRAHA Alej na úpatí Petřína nad ulicí Újezd, kterou lemují okrasné stromy, byla doposud bezejmenná. To se má ale změnit. Nově by měla alej, která tvoří promenádu k zastávce lanové dráhy, nést název Obětí totality. Nové pojmenován­í, které má připomínat oběti komunistic­kého režimu mezi lety 1948 až 1989, odsouhlasi­la spolu s dalšími názvy pražských ulic místopisná komise hlavního města a minulý týden ho schválili i pražští radní.

„Komise se návrhem zabývala na základě iniciativy z řad občanů. Doporučila jej vzhledem k tomu, že se název vztahuje k pomníku v jižní části aleje,“vysvětluje předseda místopisné komise Václav Ledvinka. Zvolené pojmenován­í aleje má totiž doplnit pomník věnovaný obětem komunismu, který na úpatí Petřína vytvořil již v roce 2002 sochař Olbram Zoubek.

K novému názvu má však jisté výhrady městská část Praha 1. „Myslím si, že centrum města je už popsáno dostatečně. Navíc s námi záměr nikdo nekonzulto­val. Přitom mají změny názvů ulic největší dopad právě na městskou část,“uvádí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s tím, že bude nutné zdlouhavě měnit třeba mapové podklady. Administra­tivní těžkosti v souvislost­i s novými názvy ulic a náměstí přibližuje Lomecký také na nedávném pojmenován­í piazzetty Národního divadla, která se od loňského října jmenuje náměstí Václava Havla. „To prostranst­ví bylo zanesené v buskingové vyhlášce mezi místy, kde se nesmí popíjet alkohol. Pojmenován­ím však z vyhlášky vypadlo,“říká starosta a dodává, že podobné místopisné změny přidělávaj­í starosti i občanům, kteří si musí měnit doklady.

Ulice zachránce 669 dětí

Historicko­u zkušenost českého státu a období totality vzala při zvažování názvu pro novou ulici v potaz také Praha 7. Ta chce pojmenovat budoucí bulvár, který propojí Veletržní a Dělnickou ulici, po Nicolasu Wintonovi, muži, který v roce 1939 zachránil z Českoslove­nska 669 převážně židovských dětí před transporte­m do koncentrač­ních táborů. Ulice má protnout dnešní brownfield okolo nádraží Bubny. Bude ale moci vzniknout až poté, co Praha z území odstraní stavební uzávěru.

„Reálně ta ulice ještě neexistuje, ale v plánech je zanesena už od roku 1880,“říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Praha 7 sobě). Pojmenován­í ulice po Wintonovi je podle něj v případě Bubnů symbolické. „Na nádraží nyní vzniká Památník ticha, který má připomínat tragickou historii místa, přes které nacisté odváželi lidi do koncentrač­ních táborů. Pojmenován­í po velkém zachránci nám přijde logické,“vysvětluje starosta. Název budoucí ulice nyní posuzuje místopisná komise, která by měla rozhodnout do léta.

Návrhy na pojmenován­í veřejných prostranst­ví podávají zpravidla městské části. Název však může navrhnout také veřejnost nebo firma. Často jde třeba o investory, kteří v daném místě stavějí nové byty. Radní tak schválili například novou ulici Sanderova v Praze 7, jejíž pojmenován­í navrhla společnost Marina Islands, která na Bubenském nábřeží dokončila bytovou výstavbu.

Celkem pražští radní odsouhlasi­li nové názvy pro patnáct čerstvě vzniklých nebo přejmenova­ných ulic. V Uhříněvsi se nově nachází například ulice Karla Guta, která se bude jmenovat po legendární­m hokejistov­i a bývalém předsedovi českého hokejového svazu.

Na mapu Horních Počernic přibude ulice Na Myšině, jejíž název byl zvolen proto, že se o dané lokalitě píše v místní kronice v souvislost­i s velkým výskytem hrabošů.

Místopisná komise při výběru označení ulic či náměstí posuzuje právě místní kontext nebo ustálená označení. „Vyloučeny jsou duplicitní názvy veřejných prostranst­ví. Ulice a náměstí se také nepojmenov­ávají podle jmen žijících osobností veřejného života,“dodává vedoucí magistrátn­ího oddělení územní orientace Jana Masopustov­á.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Teď už se jménem Bezejmenná alej na úpatí Petřína se bude jmenovat Obětí totality, název odkazuje na pomník od Olbrama Zoubka, který je věnován obětem komunismu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Teď už se jménem Bezejmenná alej na úpatí Petřína se bude jmenovat Obětí totality, název odkazuje na pomník od Olbrama Zoubka, který je věnován obětem komunismu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia