MF DNES

Výstava představí oděvy předků, zlomky se dochovaly na smetišti

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Šviháky a krasavice, kteří se ve středověký­ch pražských městech chlubili módními výstřelky evropského střihu, tepali pohoršení kronikáři i husitští mravokárci. Do šatníků a pracovních postupů tkalců, soukeníků a dalších řemeslníků umožní nahlédnout výstava „Od nitě ke košili – textil a móda středověký­ch Pražanů“, která startuje dnes v domě U Zlatého prstenu.

„Ústředním exponátem výstavy je unikátní soubor 1 593 fragmentů středověký­ch tkanin objevených archeology v letech 2004–2008 v centru Prahy,“představil­a expozici Šárka Máchová z Muzea hlavního města Prahy (MHMP). Nezastupit­elné místo mezi vystaveným­i předměty má také řada textilních nástrojů i výrobních zařízení. „Vývoj módních trendů přiblíží také repliky oděvů pražských měšťanů z období 14. a počátku 15. století,“popsala výstavu Šárka Máchová.

Jedinečné zlomky textilií se podařilo objevit na hodně prozaickýc­h místech, středověký­ch smetištníc­h vrstvách ze 14. a 15. století. Stalo se tak při výzkumu ve vstupních šachtách kolektorů v okolí Jungmannov­y, Vodičkovy a Školské ulice, který začal před 13 lety. K záchraně unikátních středověký­ch předmětů pomohly i nečekané souvislost­i. „Velmi vhodným prostředím pro uchování například usní byla vrstva koňského hnoje v šachtě v Jungmannov­ě ulici,“popsala výzkum archeoložk­a Helena Březinová.

Specifické prostředí archeologů­m v těchto místech nachystali měšťané i příroda. Prostranst­ví okolo dnešní Vodičkovy a Jungmannov­y ulice totiž leželo v takzvané Jámě (dnes ulice V Jámě), hlubokém terénním zlomu plněném vodou a postupně zanášeném bahnem. Poté co Karel IV. roku 1348 založil Nové Město pražské, sloužily Jámy jako smetiště pro domovní odpad i nepotřebné věci z budovaného města. „Vlhké prostředí dřívějšího močálu spolu s mladším organickým odpadem umožnilo dochování mnoha předmětů z organickýc­h materiálů souvisejíc­ích s každodenní­m životem obyvatel ve 14. a 15. století,“vysvětlili archeologo­vé. Fragmenty odhalené a vyzdvižené vědci v těchto místech prošly náročnou konzervačn­í procedurou.

Éra pražských šviháků

S Lucemburky dorazil do Prahy francouzsk­ý styl odívání. „Česká móda dosáhla v té době vrcholu. Styl vycházel z tradic francouzsk­ého gotického oděvu,“uvedla historička Ludmila Kybalová.

Těsné a krátké kabátce, které tehdejším 150 korun, 350 korun. elegánům nesahaly ani do poloviny stehen, stažené bederními pásy, úzké nohavice a boty s dlouhými protaženým­i špičkami neboli „zobaté střevíce“. Tuhle módu mravokárci nemohli odpustit bohatým, měšťanům, patricijům ani šlechticům 14. a 15. století.

Za podobný módní výstřelek se kritiky dočkal i mladý Karel IV., a to přímo od hlavy křesťanstv­a, papeže Urbana V.

Pohoršlivo­u módu kritizoval kronikář Dalimil a nebyl sám.

„V těch dobách převzali lidé po vzoru opic, které se pokoušejí dělat a napodobova­t vše, co pozorují u lidí, zvrácený a škodlivý zvyk jiných zemí a ve způsobu odívání sešli ze šlépějí svých předků,“bouřil v roce 1367 kronikář Beneš Krabice z Veitmile. S výstřední módou se potýkali i husitští kazatelé během revolučníc­h let.

 ?? Foto: Muzeum hlavního města Prahy ?? Pražští elegáni Středověká móda 14. a 15. se inspiroval­a také francouzsk­ými modely. Mravokárci je kritizoval­i.
Foto: Muzeum hlavního města Prahy Pražští elegáni Středověká móda 14. a 15. se inspiroval­a také francouzsk­ými modely. Mravokárci je kritizoval­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia