MF DNES

To je zápletka. Dumoulin deklasoval Quintanu

-

Tom Dumoulin už se za cílem časovky vyjížděl na trenažeru, když dorazil vyčerpaný Nairo Quintana, muž v růžovém trikotu.

Nizozemec ze stáje Sunweb se usmál a vztyčil vítězně prst.

Právě se zrodila zápletka, která může mít pro cyklistick­é Giro efekt dynamitu, jenž rozpoutá neobyčejno­u bitvu. Však i Juan Antonio Flecha, bývalý profesioná­l a nyní expert Eurosportu, soudí: „Dost možná je teď před námi nejzajímav­ější Grand Tour posledních let.“Ale popořádku. „Pokud budu ve formě, mohl bych na Quintanu najet minutu,“věštil Dumoulin před časovkou. Pletl se. Šeredně se pletl. Po 39 kilometrec­h na trati pak vyprávěl: „Bojoval jsem sám se sebou a necítil se na kole vůbec dobře. Ale když teď koukám na výsledky, byl to ode mne asi dobrý výkon.“Ne, nebyl jen dobrý. Byl naprosto excelentní. Vyhrál takřka o minutu před Geraintem Thomasem ze Sky.

A co je nejpodstat­nější: deklasoval Quintanu, lídra Gira, o propastnýc­h 2:53 minuty.

„Zajel jsem horší čas, než jsem čekal,“uznal Kolumbijec. Co to znamená? Na Dumoulina nyní ztrácí 2:23 minuty, navíc těsně za sebou má Nizozemce Mollemu, Francouze Pinota a domácího Nibaliho.

„Ovšem ta mnohem těžší půlka Gira je teprve před námi,“připomněl nový lídr. Nyní se bude pokoušet na Quintanově stáji Movistar rozpoutat v horských etapách peklo.

Na boj o titul už je připraven

Už jednou se šestadvace­tiletý Dumoulin „připletl“k boji o vítězství na závodě Grand Tour. Vuelta 2015. Jako by tehdy prošel kouzelným zrcadlem a ocitl se v pohádce, tak si připadal. On, mistr časovek, držel ve Španělsku krok i v kopcích a před poslední horskou etapou vedl. Až v té ho komando stáje Astana zničilo. Tehdy šlo o naprosto neplánovan­ý útok na titul. Letos je v jiné roli.

Před sezonou dřel v horách, shazoval váhu, chystal se atakovat stupně vítězů. A na Blockhausu v neděli ukázal, jak blízko se i ve strmém kopci může držet u Quintany.

Bohužel, také Dumoulina poškodil hromadný pád v nedělní etapě. Ztratil při něm nejdůležit­ějšího pomocníka do hor Keldermana. Až stáj Movistar v Dolomitech a Alpách zavelí ke zvratu, bude proti tmavěmodré letce příliš sám.

Ale v záloze bude mít také trumf. Poslední etapou Gira je další časovka. Třicet kilometrů z Monzy do Milána. – Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia