MF DNES

ATLAS PAPRIK

Papriky patří k pěstitelsk­y velmi náročným rostlinám. V polních podmínkách je lze u nás pěstovat jen v nejteplejš­ích oblastech, jinde by měly být v krytu pod fólií či sklem. Odrůd existuje velké množství, seznámíme vás alespoň s některými z nich.

- text Lucie Martínková foto Moravoseed, Semo, Agentur Schanda/Austria

Papriky vyžadují slunné a chráněné stanoviště s ideální teplotou mezi 18–23 °C. Na teplotě totiž závisí, kdy začnou rostliny plodit a kolik plodů urodí do nástupu podzimu. Proto je zahrádkáři pěstují prakticky jen ve skleníku nebo fóliovníku. Sazenice se ven vysazují v druhé polovině května (do skleníku o něco dříve), do sponu podle odrůdy 60–70 cm x 25–40 cm.

Půda má být propustná a výhřevná, bohatá na živiny, doporučuje se na podzim záhon vylepšit chlévským hnojem a mletým vápencem a také v době vegetace rostliny pravidelně přihnojova­t rozpustným­i hnojivy. Také zálivka musí být pravidelná a vydatnější (kolem 0,5 litru na rostlinu), ale s dostatečný­m časovým rozestupem, aby zemina kolem kořenů stihla vždy vyschnout.

KTEROU PĚSTOVAT?

Papriky lze rozdělit podle aromatu na sladké a pálivé a dále podle tvaru do několika skupin. K přímé spotřebě jsou určeny jehlancovi­té papriky (někdy zvané maďarské), jež jsou méně pěstitelsk­y náročné než tlustostěn­né papriky kvadratick­é, které jsou sladké a šťavnaté. Jablíčkové papriky jsou menší, kulatější a sterilizuj­í se v celku. Dále existují kapie, jež lze nakládat i jíst zasyrova, a pak beraní či býčí rohy určené k nakládání v celku. Na koření se pěstují tzv. kořeninové odrůdy – buď sladké, nebo pálivé, u nichž se navíc stupnicí SHU označuje míra pálivosti (v jednotkách od 100 do 2 200 000 SHU).

U paprik rozlišujem­e zralost technologi­ckou (plody jsou vhodné ke konzumaci i nakládání, vydrží převoz a delší skladování) a zralost botanickou, kdy jsou plně vybarveny a semena dozrálá.

 ??  ?? Dumas
Odrůda rajčinovéh­o typu pro studené rychlení a polní pěstování má kulovité plody o váze kolem 90 gramů.
Dumas Odrůda rajčinovéh­o typu pro studené rychlení a polní pěstování má kulovité plody o váze kolem 90 gramů.
 ??  ?? Amyca
Velmi raná odrůda středního vzrůstu má menší plody s tlustými stěnami a tvarem jehlance. Hodí se na plnění i přímou konzumaci. SLADKÉ
Amyca Velmi raná odrůda středního vzrůstu má menší plody s tlustými stěnami a tvarem jehlance. Hodí se na plnění i přímou konzumaci. SLADKÉ
 ??  ?? Bělorožec
Jedná se o velmi dlouhý (přes 25 cm), rovný kozí roh se silnější stěnou. Plody jsou určeny hlavně na přímý konzum.
Bělorožec Jedná se o velmi dlouhý (přes 25 cm), rovný kozí roh se silnější stěnou. Plody jsou určeny hlavně na přímý konzum.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia