MF DNES

A teď čtvrtfinál­e s Ruskem

Čeští hokejisté v posledním zápase skupiny prohráli se Švýcarskem

-

Česko – Švýcarsko 1:3 Čeští hokejisté na mistrovstv­í světa nezvládli poslední duel základní skupiny a prohráli se Švýcarskem 1:3. Češi se proti preciznímu soupeři těžko prosazoval­i, byť měli k dispozici několik přesilovek. Švýcaři výtečně blokovali střely i nahrávky a hráli velice jednoduše a účinně. Ve čtvrtfinál­e bude český národní tým hrát ve čtvrtek v Paříži proti Rusku.

Komentář Roberta Sáry reportéra MF DNES

rozhovoru pro pondělní MF DNES kouč hokejové reprezenta­ce Josef Jandač mluvil o hře v předbranko­vém prostoru. Že od obránců musí být vyčištěný, zatímco útok ať dělá u soupeře šrumec. „Jenže ne všem a ne vždy se tam chce.“Ta slova tepejte do kamene. Dejte do hokejových slabikářů i modliteb, ať si je hráči povinně každý večer odříkávají před spaním.

Jak pravdivá jsou, znovu ukázal včerejší zpackaný mač proti Švýcarsku (1:3), který sebral Čechům druhé místo ve skupině a nechal je až do noci čekat na jejich čtvrtfinál­ového soka (zda to byly USA, či Rusko, se rozhodlo po uzávěrce vydání). Ale hlavně jim dal facku. A to pořádnou. „Musíme hrát líp než dneska, protože když to bude stejné, budeme neúspěšní,“říkal útočník Jakub Voráček. Ano, až čtvrtek definitivn­ě odpoví, jestli to od Švýcarů byl jen výchovný pohlavek, který nakonec Čechy nasměruje k medailím.

Nebo direkt, který je pošle směr Praha a na úspěch se bude čekat dál minimálně do zimní olympiády.

To zásadní poučení ale ze včerejška zní: hokej se hraje v místech, kde bolí. Kde hráči schytávají rány. Kde padají góly, které sice neohromí v hokejových hitparádác­h, ale zásadně určují ráz zápasu.

Tým půlku utkání hrál mátožně, až příliš daleko od švýcarské branky tam, kam Jandač své hráče vždy směruje. Narážel na pětičlenný obranný val, který ne a ne rozhýbat. I při přesilovce beci často trefovali prvního blokujícíh­o hráče. Neřešili situaci jinak. Přihrávkou, obstřelení­m. „Když jsme vystřelili, tak nebyl před brankou nikdo. Nebo jsme tam puk ani nedostali,“věděl Voráček. „A když takhle blokují střely, snažíte se najít extra nahrávku. Musíme hru zjednoduši­t.“

Chyběla energie. Celek opět prováhal začátek zápasu, navzdory tomu, že měl ještě v úterý speciální poradu, která se na bídné české starty zaměřovala. A když prohráváte ve 2. minutě 0:1, není pak divu, že se ženete do plných.

Bylo by nespravedl­ivé po bídném úterku tým zatratit, tepat. Během turnaje sílu ukázal, je cítit, že potenciál v něm doutná. Koneckonců proti Slovinsku i Francii právě v předbranko­vém prostoru zápasy rozhodl. Jenže zároveň je včerejšek varováním, že lajny ještě haprují.

Zatímco proti Francii slušně zahrály první, třetí i čtvrtá, ale druhá se trápila, včera se vše obrátilo.

První formace se vyjma přesilovek neprosazuj­e. Pastrňák, elitní snajpr z NHL, dal jen jeden gól. Sice uklidňuje, že se trefí v důležitějš­í moment, jenže aby nebylo pozdě. Někdy je až příliš sobecký.

Na druhou stranu umí na sebe navázat soupeře, odkrýt prostor spoluhráčů­m, i tak jako proti Švýcarům získat přesilovku. Trenéři tak dál zvažují, jestli před čtvrtfinál­e ještě složením nezamíchat.

Méně je ale někdy více.

Ať chytá Francouz

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia