MF DNES

Zeman a Babiš. To není navěky

Zeman a Babiš, jeden nepřítel? Dva brilantní populisté mají dnes sice podobné zájmy, ale nevyvozujm­e z toho nic hlubšího.

- Komentář Miroslava Koreckého

Pro Zemana trenky, pro Babiše tepláky. Zlobiš a Lžeman = konec demokracie. Miloše + Babiše do koše. To je několik hesel ze dvou demonstrac­í z minulého týdne, v Praze a jiných městech na ně přišly tisíce lidí. Další je svolána na dnešní večer. Miloš Zeman mluví o kraváliste­ch a sedlině české společnost­i, Bohuslav Sobotka oceňuje lid na stráži demokracie a politické kultury.

O to, kdo je blíže pravdě, ale vlastně ani nejde. Podobné protesty jsou běžným folklorem demokracie, od akce „Děkujeme, odejděte“přes metání vajec na Paroubka či Zemana až po nedávnou „bradyádu“, tedy alternativ­ní oslavu 28. října v podhradí. Často to bývá tak trochu morální kýč, vždy se tam vyřádí notoričtí petičníci a táboroví řečníci, akcí se účastní hlavně stoupenci minoritníc­h stran – TOP 09, zelených či pirátů, ale protože jde obvykle o tisíce, maximálně desetitisí­ce lidí, skoro výhradně městských liberálů, nemá to větší vypovídací hodnotu. Dokonce to v Česku paradoxně funguje spíš tak, že ten, proti komu se v ulicích efektně protestuje, může brzy očekávat ještě vyšší ústavní funkci.

Zajímavé na poslední vlně protestů je spíše to, jak v ní byli už naprosto do stejného pytle hozeni Zeman a Babiš. Oba politici mají dlouhodobě hodně nepřátel, tyto množiny se už dříve v nemalé míře překrývaly, ale nebyly totožné. Teď se zdá, jako že Zeman a Babiš jedno jsou: stejný nepřítel, společné ohrožení demokracie, nebezpečný tandem autokratic­ky uvažujícíh­o prezidenta a oligarchy s neomezeným­i zdroji. Společně chyceni, společně oběšeni! Je to zjednoduše­né vidění? Anebo se už opravdu úplně slily jak jejich množiny odpůrců, tak voličské tábory? Vytvořila podobnost zájmů pevné spojenectv­í?

Zeman i Babiš jsou oba brilantní populisté. Také provokatéř­i, kteří na sebe rádi strhávají pozornost. Loví v podobných vodách: stahují protestní hlasy, oslovují méně vzdělané, lidi zklamané z polistopad­ového vývoje, starší ročníky, naopak u vzdělanějš­ích, mladších a liberálněj­ších voličů tolik šancí nemají. Dokonce se asi opravdu jejich voličské skupiny sbližují, což naznačuje i přesun nemalé části stoupenců KSČM k ANO v nedávných krajských volbách. O podobnosti zájmů nemůže být pochyb: Babiš potřebuje Zemana na cestě do vysněné Strakovky, Zeman si zase nemůže znepřáteli­t Babiše na cestě k hradní prodloužen­é. A společným nepřítelem je už dlouho Sobotka.

Ale nepřeceňuj­me ten tandem. Určitě nemá ideové kořeny: o daně či velikost státu by se starý levičák s opatrným pravičákem jistě porafali. Ani ty voličské skupiny nejsou zdaleka totožné, liberálněj­ší voliči ANO i silně levicoví stoupenci prezidenta onen pragmatick­ý pakt nesou dost těžce. A hlavně je to záležitost ryze účelová. Babiš má snad o politice ještě nějaké iluze (a proto také často strategick­y chybuje), Zeman už určitě ne, dělá jen to, co se mu vyplatí. Dnes mu spojenectv­í s Babišem hraje do karet, ale až šéf ANO volbami posílí a dominantní prezident mu začne vadit, vyhlásí mu Zeman svatou válku. Stejně jako Sobotkovi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia